ميلگرد بستر و ویژگی های آن چيست؟
۰۳ - شهریور - ۱۴۰۰
میانقاب چیست یکی از سوالات رایج تمام افرادی است که در حوزه ساختمان سازی دستی بر سازه دارند. این محصول نیز یکی دیگر از نیازهای ساختمان سازها است که در این مقاله به طور کامل به آن میپردازیم.
قاب میانپر یا میانقاب به سازهای گفته میشود که در آن یک و یا چند پانل را به کمک مواد مختلف محصور میکنند. البته این دو واژه تفاوتهای کوچکی دارند که در ادامه به طور مفصل درباره آنها بحث میکنیم.
از سوی دیگر شما عزیزان باید بدانید که میانقاب یکی از مهمترین موارد در محاسبات پریود سازه است. اغلب ساختمان سازها در این محاسبات دچار اشتباه میشوند. میانقاب یکی از مواردی است که میتواند به آنها در این حوزه کمک کند.
همچنین در این مقاله خدمات مهندسی به بررسی عوامل کار میانقابی و به طور کلی میانقاب کارکردن سازه میپردازیم. از این رو به تمام افراد علاقه مند توصیه میشود تا انتها با ما همراه بمانند.
میانقاب واژهای است که از آن برای دیوارهایی که توسط یک یا چند پانل محدود شدهاند استفاده میشود. اما میانپر زمانی است که این میانقابها در قالبهای دیوار ساخته شوند. پس از آن به سراغ اجرای میانقاب بروند.
در یک تعریف کلی میتوان گفت به دیوارهایی که درون آنها با دیوارهای بنایی که اصل دیوار هستند پر شوند؛ دیوارهای میانقاب گفته میشود.
میانقابها میتوانند از مواد متفاوتی در تولید خود استفاده کنند. از جمله این مصالح میتوان به سنگ، بتن، بلوک سفالی، کنف و… اشاره کرد. لازم به ذکر است که باید این مواد به نسبت انتظاری که از ساختمان داریم به کار گرفته شوند.
اگر بدانید میانقاب چیست مسلم است که میدانید یکی از بندهای اصلی در محاسبه میزان پریود ساختمان مربوط به این محصول میشود. با این حال مهندسان بسیاری هستند که درباره آن ابهام دارند.
برای اولین بار در سال ۱۹۵۰ بود که میانقابها به عنوان یک سازه در نظر گرفته شدند. تا پیش از آن سال میانقابها غیرسازههایی بودند که تاثیر آنها بر سازه به حساب نمیآمد.
در آن سال بود که محققان روسی با بررسی رفتار ساختمانها دریافتند که میانقاب میتواند اثرات مثبت و گاهی منفی روی ساختمانها بگذارد.
در یک دید کلی استفاده از میانقابها درون دیوار موجب افزایش استحکام آن میشود. اما دیواری که به عنوان میانقاب استفاده میشود نیز باید شرایطی داشته باشد.
مقاومت دیوار باید به صورت عمود بر صفحه باشد. از طرفی ملاتی که در ساختمان به کار گرفته شده نیز از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. بهترین ملات برای دیوارهایی که این خواصیت را دارند؛ سیمان، ماسه و تارد است. اما ملاتهایی همچون گل و گل آهک قابل پذیرش نیستند.
اعضای قاب باید به طور کامل در تماس مستقیم با دیوار باشند. هر گونه فاصله هر چند کوچک میتواند عملکرد اصلی دیوار را با مشکل مواجه کند.
به دلیل اینکه هر گونه فاصله میان دیوارها میتواند از استحکام آنها بکاهد؛ لازم است پس از انجام عملیات میانقاب کاری، عملیات درزگیری نیز به طور کامل صورت گیرد.
یکی از دیوارها باید به عنوان دیوار جانبی در نظر گرفته شود. در این دیوار آجرچینی باید به صورت هشتی باشد. همچنین هر آجر بالایی باید ۲۵ درصد از آجر پایینی را پوشش دهد.
دیوارهایی که هر گونه شکستگی، شکم یا درزهای بیش از ۳ میلی متر باشند؛ در میانقاب چیست جایی ندارند. همچنین نسبت طول و عرض دیوار نباید بیش از ۴ در شش متر باشد.
طرحها و آزمایشاتی که پیش از ساخت ساختمان صورت میگیرد معمولاً از دیوارهایی نام میبرند که به عنوان دیوار بارکش شناخته میشود. طی این آزمایشها این دیوار با اسکلتی ساخته میشود که قابهای فولادی یا بتنی دارند.
در واقع میتوان گفت معمولاً ساختمانها دیوارهای بارکشی با قالبهای فولادی یا بتنی دارند که وظیفه حمل بارهای قائم را بر عهده دارند. اما اینجا این سوال پیش میآید که وظیفه حمل بار نیروهای افقی و زلزله بر عهده کجاست؟
پاسخ ساده است. وظیفه حمل این بارها برعهده مهاربند، دیوار برشی یا سیستمهایی که بر این اساس هستند میباشد. البته این دیوارها نیز محدودیتهایی دارند.
مقاله میانقاب چیست به شما میگوید در دیوارهایی که به صورت ضربدری مهاربند دارید؛ نمیتوانید درب و یا پنجرههای بزرگ داشته باشید. معمولاً دیوارهایی که این شرایط را دارند با مصالح بنایی انباشته میشوند.
در این طرح عضو مهاربند در حصار مصالح بنایی قرار میگیرد. از این رو انتظار میرود رفتار لرزهای این نوع قاب مهار شود. فارق از اینکه قاب دارای میانقاب باشد یا خیر.
از سوی دیگر میانقاب درون دیوار بنایی قرار گرفته است. از این رو ضریب لاغری دیوار کاهش مییابد. به همین نسبت میزان مقاومت فشاری دیوار بیشتر میشود. همچنین مهاربند نیز سختتر و مقاومتر میشود.
خود میانقاب موجب سختی و مقاومت بیشتر سازه میشود. با این حال بر نرمی قاب میافزاید. نتیجه میشود ساختمانی که از بارهای متناوب همچئن زلزله آسیب میبیند.
میانقابها رفتار خمشی ستونها را از آنها گرفته و تبدیل به رفتار برشی میکنند. به همین دلیل است که در این سازهها تعداد زیاد ستون نمیتواند از نظر برشی جوابگوی شما باشد.
با این حال باید توجه داشت که مقاومت میانقاب به مواردی همچون ضخامت، فاصله آزاد میان میانقاب و قاب، ضریب اصطکاک سطوح تماس، اتصالات برشی و استفاده از آنها، نوع مصالح و… بستگی دارد.
اکنون که میدانید میانقاب چیست؛ باید بدانید که از این محصول برای سازههایی که در مناطق لزله خیز هستند نباید استفاده کرد. البته در ساختمانهای دیگر در صورتی که این محصول از مواد خوبی تهیه شده باشد میتواند مفید باشد. بنابراین شما میتوانید از کارشناسان این حوزه کمک بگیرید. کافی است با ما در تماس باشید.
در بخش اعظمی از تحلیلهایی که روی ساختمانها صورت میگیرد؛ از وجود پرکنندهها صرف نظر میشود. اما استفاده از آنها میتواند اهمیت بسیاری داشته باشد.
زمانی که یک پرکننده را در دهانه یک قاب قرار دهید؛ یک نوع زیرسازه تشکیل میدهد. همانطور که تا به حال دریافتهاید؛ این همان تعریف میانقاب چیست میباشد.
به طور کلی هر زمان که درون یک نوع قاب از جنس بتن یا فولاد پانچیاز جنس بتن یا آجر قرار دهیم؛ سیستمی خواهیم داشت که به نام قاب و میانقاب شناخته میشود.
زلزله منجیل یکی از زلزلههایی بود که تلفات زیادی از ایرانیان گرفت. اما مطالعاتی که روی این زلزله صورت گرفته است نشان میدهد که برخی ساختمانها از دیگران مقاومتر هستند. یکی از ویژگیهای این ساختمانها داشتن میانقاب است.
برای مثال میتوان به سیستمهای اتصالات مفصلی اشاره کرد. این سیستمها در برابر نیروهای جانبی ناشی از زلزله مقاومت کمی دارند. اما این سیستمها زمانی که در کنار میانقابها قرار گیرند؛ سختی افزایندهای از خود نشان میدهند.
طی مطالعاتی که سراسر دنیا روی آثار باقی مانده از زلزلهها صورت گرفته است نشان میدهد پرکنندهها میتوانند روی رفتار قاب در برابر بارهای جانبی تغییر میکند.
این مطلاعات روی یک قاب مرکب و قاب خالی آزمایش شده است. در این آزمایشها مشخص شده است میانقاب چیست و نوع آن میتواند روی عوامل دیگری درون سازه همچون پریود ساختمان و شکل پذیری آن تاثیر میگذارد.
پرکنندهها سختی ساختمانها را افزایش میدهند. همچنین باعث کاهش پریودی ساختمان میشود. کاهش پریودی منجر به القای انرژی بیشتری به ساختمانها به خصوص ساختمانهایی که در دیگر محاسبات نیز افزایش انرژی داشتهاند میشود.
همچنین در میانقابهای با کیفیت میان قاب و پر کننده شیارهایی تعبیه میشود که موجب انتقال بار میشود. انتقال بار از قاب به میانقاب میشود. در ادامه به بررسی مودهای خرابی زمانی که این اتصالات وجود نداشته باشد میپردازیم. با ما همراه باشید.
خرد شدگی گوشهها یکی از اصلیترین مودهای خرابی در این محصولات ساختمانی میباشد. در این نوع مود گسیختگی در ستونها ایجاد میشود.
نوع دوم خرد شدگی گوشهها زمانی است که گسیختگی در تیرهای ساختمان صورت میگیرد. با این همه میتوان گفت تمام این موارد بستگی به مقاومت جانبی میانقاب چیست دارد.
ضخامت میانقاب، میزان فاصله آزادی که میان میانقاب و قاب وجود دارد و ضریب اصطحکاک سطوح تماس از مهمترین مواردی هستند که روی مقاومت این ماده ساختمانی تاثیر میگذارند.
اتصالات برشی وروشی که از آنها استفاده میکنند؛ تسلیح میانقاب و نوع مصالحی که به کار رفته است تاثیر به سزایی دارند. البته موارد دیگری هم روی مقاومت میانقاب تاثیر میگذارد.
ترتیب اجرا و وجود بازشوها در میانقابها از دیگر مواردی هستند که میتوانیم به آنها اشاره کنیم. برای بررسی این موارد آزمایشهای زیادی صورت میگیرد.
این آزمایشها را میتوان در دسته آزمایشهای کنترل کیفی تقسیم بندی کرد. اما دو نوع کلی از این آزمایشها وجود دارد که میتوان به میانقاب و قاب اشاره کرد. نوع دیگر نیز همانند آزمایش اول است اما این آزمایشها برای محصولاتی است که دارای اتصالات برشی میباشند.
به یاد داشته باشید که خرید از یک مکان معتبر میتواند روی کیفیت میانقاب تاثیر گذار باشد. چرا که همانطور که اشاره کردیم یکی از مهمترین موارد تاثیر گذار روی مقاومت میانقاب، کیفیت مصالح به کار رفته در آن است.
اکنون که میدانید میانقاب چیست؛ باید بدانید که از این محصول برای سازههایی که در مناطق زلزله خیز هستند نباید استفاده کرد. البته در ساختمانهای دیگر در صورتی که این محصول از مواد خوبی تهیه شده باشد میتواند مفید باشد. ما بهترین مواردی که در بحث میانقاب چیست و به چه کاری می آید را مورد برسی قرار دادیم، همچنین آماده ارائه هر گونه پاسخ به سوالات شما در این حوزه هستیم.
لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید