انواع لامپ روشنایی ساختمان و بهترین آنها

آشنایی با انواع لامپ روشنایی ساختمان و بهترین آن، موضوع اصلی این مقاله می باشد که ما تلاش می کنیم مطالب مفید و ارزنده ای را در این باره به شما عزیزان ارائه بدهیم. بشر نزدیک به دو قرن است، که به لطف مردی بنام ادیسون به روشنایی از طریق برق دست یافته است، که از آن زمان تا بحال تغییر و تحولات زیادی در لامپ های روشنایی رخ داده است. در سال های ابتدایی اختراع برق  تامین روشنایی منزل، یا هر فضای دیگری فقط از طریق لامپ های رشته ای برای مردم میسر بود. اما امروزه تنوع لامپ ها و ابزار روشنایی برقی به حدی زیاد هست که حتی برخی از آنها را ما اصلا نمی شناسیم. در این مقاله ما تصمیم گرفته ایم به معرفی انواع لامپ روشنایی ساختمان بپردازیم. اگر به دنبال خرید بهترین و مناسب ترین لامپ روشنایی برای ساختمان خود هستید جهت انتخاب راحت و ایده آل پیشنهاد می دهیم حتما از مطالب این مقاله  خدمات مهندسی نیز بهره ببرید.

معرفی و بررسی انواع و اقسام لامپ های روشنایی ساختمان

معرفی-و-بررسی-انواع-و-اقسام-لامپ-های-روشنایی-ساختمان

همانطور که مستحضر هستید؛ این روزها یکی از مشکلات مهم کشور ما کمبود برق می باشد. به نحوی به دلیل همین مشکل مردم در این روزهای گرم تابستانی مجبور هستند ساعاتی را همراه با قطعی برق سپری کنند. مهمترین کاری که هر شهروند ایرانی می تواند در این باره انجام دهد صرفه جویی در مصرف برق است. صرفه جویی در مصرف برق علاوه بر آنکه تأثیر مثبتی در پیشگیری از کمبود برق دارد، موجب رونق اقتصادی کشور نیز شده و همچنین در کاهش خرج و مخارج ماهانه خانواده ها هم مثمر ثمر می باشد.

بی شک همه ما می دانیم که یکی از بهترین گزینه های صرفه جویی در مصرف برق، انتخاب لامپ روشنایی مناسب هست. برخلاف یکی دو دهه پیش که گزینه های انتخاب لامپ برای روشنایی بسیار محدود بود، در حال حاضر جهت خرید لامپ روشنایی برای ساختمان ما با گزینه های بسیاری رو به رو هستیم، که مطمئنا انتخاب درست نقش مهمی جهت کاهش هزینه ماهانه مصرف برق ایفا می کند.

همانطور که ملاحظه می فرمایید؛ یکی از موارد تأثیر گذار بر مبلغ ماهانه پول برق انتخاب لامپ مناسب است. در ادامه مطالب ما لیستی از لامپ های موجود در بازار را به همراه ویژگی، معایب و مزایای آنها خدمت شما عزیزان ارائه خواهیم داد.

معمولا مهمترین تقسیم بندی لامپ های روشنایی با توجه به محل قرار گیری و نوع کاربرد آنها صورت می گیرد که بر این اساس شامل لامپ های روشنایی فضای داخلی و لامپ های روشنایی فضای خارجی می شود. در ادامه مطالب بیشتر با ویژگی ها و خصوصیات این لامپ ها آشنا خواهیم شد.

 

انواع لامپ های روشنایی فضای داخلی و ویژگی های آنها

انواع-لامپ-های-روشنایی-فضای-داخلی-و-ویژگی-های-آنها

منظور از لامپ های روشنایی داخلی، همان لامپ هایی است که در محیط های سربسته مانند مجتمع های مسکونی، تجاری، اماکن زیارتی و غیره بکار می روند. این لامپ دارای تنوع بسیار بالایی بوده و امروزه پر جمعیت ترین خانواده لامپ روشنایی در دنیا به شمار می روند. رایج ترین و پرکاربرد ترین انواع لامپ روشنایی داخلی به شرح زیر می باشد.

لامپ های روشنایی رشته ای:

به جرأت می توان گفت لامپ های روشنایی رشته ای جزء اولین لامپ های روشنایی بوده که به خدمت بشر درآمده اند و همانطور که از عنوان آنها مشخص هست، در ساختار آنها یک رشته تنگستن به منظور عبور جریان الکتریسیته و ایجاد روشنایی بکار رفته است. این لامپ ها با ولتاژ های گوناگونی در بازار موجود هستند و دارای میزان برق مصرف بالایی می باشند. حتی می توان گفت که لامپ های رشته ای بعنوان پرمصرف ترین لامپ روشنایی نیز شناخته شده اند . اما از آنجایی که، نور باز تاب شده از این لامپ ها بسیار طبیعی بوده و نسبت به سایر موارد قیمت ارزان تری دارند، هنوز هم از بازار فروش خوبی برخوردار هستند.

با توجه به شرایط حال حاضر و کمبود برق و همچنین شرایط اقتصادی بد خانواده ها، انتخاب این مدل لامپ های روشنایی چندان توصیه نمی گردد. زیرا این لامپ به شدت انرژی و برق را هدر می دهند، به نحوی که تنها ۱۰ در صد از ۱۰۰ درصد جریان الکتریسیته در حال عبور از رشته تنگستن را به روشنایی تبدیل می کنند و مابقی را تبدیل به گرما کرده و هدر می دهند.

لامپ های فلورسنت:

لامپ-های-فلورسنت

لامپ های روشنایی فلورسنت، به دلیل میزان مصرف کم انرژی، به عنوان لامپ های کم مصرف نیز خوانده می شوند. این لامپ ها نیز از جمله لامپ های روشنایی ساختمانی رایج هستند که در حال حاضر بیشترین تقاضا را در بازار دارند.

هر چند قدرت روشنایی لامپ های روشنایی ساختمان فلورسنت نسبت به لامپ های روشنایی رشته ای کم، و هزینه خرید آنها بیشتر است. اما باید گفت که  این لامپ ها از مزایایی بیشتری نسبت به لامپ های رشته ای برخوردار می باشند. اولین و مهمترین ویژگی این لامپ ها مصرف انرژی پایین آنهاست. به نحوی که ۱۰ عدد لامپ فلورسنت به اندازه یک عدد لامپ رشته ای برق مصرف می کند. ویژگی دوم لامپ های فلورسنت عمر بالای آنهاست. البته ناگفته نماند که این لامپ قابلیت تعمیر در صورت خراب شدن را نیز دارند. بطور کلی خرید و استفاده لامپ های فلورسنت از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشد.

لامپ های روشنایی هالوژن:

لامپ های هالوژن، بعد از لامپ های رشته ای وارد دنیای لامپ های روشنایی شده اند. ساختار ظاهری و مشخصات فنی این لامپ ها همانند لامپ های رشته ای است. این لامپ ها همچون لامپ های رشته ای، از یک رشته تنگستن درون حباب تشکیل شده اند. منتهی تفاوت اصلی این نوع لامپ با لامپ های رشته ای در این است که علاوه بر وجود گاز بی اثر در درون حباب از یک عنصر هالوژنه همانند برم و ید نیز استفاده شده است. این ویژگی سبب شده، لامپ های روشنایی هالوژن هم از طول عمر بیشتر برخوردار گردند و هم اینکه میزان برق مصرفی آنها کمتر از لامپ های رشته باشد. البته برق مصرفی این لامپ در مقایسه با لامپ های فلورسنت بیشتر بوده و هر لامپ هالوژنی تقریبا سه برابر یک لامپ فلورسنت برق مصرف می کند.

لامپ های روشنایی ال ای دی:

لامپ-های-روشنایی-ال-ای-دی

این نوع لامپ ها یکی از مدرن ترین و به روز ترین انوع لامپ روشنایی ساختمان به شمار می روند. نور بازتاب شده از این لامپ ها نور سفید بوده و از تنوع بیشتری نسبت به دیگر لامپ ها برخوردار هستند. در حال حاضر لامپ های ال ای دی را در سه مدل؛DIP، SMD وCOB در بازار می توان یافت. میزان روشنایی این لامپ ها نیز در مقایسه با لامپ های رشته ای کم بوده اما در عوض از طول عمر بالا و میزان برق مصرفی کمتری برخوردار می باشند. به نحوی که حتی نسبت به لامپ های کم مصرف نیز به میزان ۳۰ درصد در مصرف انرژی بهینه عمل می کنند.

لامپ های روشنایی LED هر روز در حال پیشرفت بوده و در حال حاضر با رنگ های مختلفی در بازار موجود می باشند. امروزه بیشترین کاربرد آنها در نورپردازی واحد های مسکونی و تجاری است.

لازم به ذکر هست که این لامپ ها از قیمت بالایی برخوردار می باشند، اما در مقایسه با نقاط قوتی که نسبت به سایر لامپ ها دارند واقعاً انتخاب عاقلانه و مقرون به صرفه تری بشمار می روند.

 لامپ های روشنایی نئون:

لامپ های نئون نیز یکی دیگر از انواع لامپ های روشنایی ساختمان محسوب می شوند که از شدت روشنایی چندان بالایی برخوردار نیستند اما دارای رنگبندی جذاب و جلوه نور خاصی هستند. مخلوطی از گاز آرگون و نئون پر فشار درون محفظه لامپ های نئون را فرا گرفته است. بیشترین کاربرد این لامپ ها جهت ایجاد نور مخفی در ساختمان ها بوده که به منظور متفاوت نشان دادن فضا بکار می روند.

لامپ های روشنایی فلورسنت فشرده:

این لامپ ها به نام لامپ های CFL نیز خوانده می شوند. مهمترین مزیت این دسته از لامپ های روشنایی طول عمر بالای آنهاست. شایان ذکر است که هر لامپ فلورسنت فشرده دارای طول عمر  بیش از ۱۰۰۰۰ ساعت می باشد. نحوه عملکرد و ساختار این لامپ ها همانند لامپ های فلورسنت بوده منتهی، روشنایی و درخشنده گی بیشتر و مصرف برق و انرژی پایین تری از لامپ های فلورسنت دارند.

اما بزرگترین عیب و چالش این لامپ ها دفع مواد جیوه آنها می باشد. این ایراد وارده به لامپ های CFL موجب شده است مردم به دلیل ترس از به خطر افتادن سلامتی شان استقبال چندانی از این لامپ ها نداشته باشند.

 لامپ های روشنایی بخار جیوه:

این لامپ ها یکی از مهمترین گزینه های قابل استفاده در نورپردازی ها با طیف گسترده بوده و از نظر تجاری نیز اولین لامپ های تخلیه با شدت بالا هستند. این لامپ نور مورد نظر را با ایجاد یک قوس الکتریکی از طریق بخار جیوه تولید می کنند و متشکل از دو حباب هستند که حباب بیرونی به عنوان محافظ حباب درونی نیز عمل می کند.

لامپ های روشنایی بخار جیوه از سری لامپ های دارای طول عمر بالا بوده که  نور و روشنایی بازتاب شده از آنها سفید روشن می باشد.

لامپ های روشنایی سدیم با فشار بالا:

لامپ های سدیم با فشار بالا نوع مدرن و پیشرفته تر لامپ سدیم با فشار کم بوده و اندازه ای کوچکتر و بهره وری بیشتری نسبت به آنها دارند

عنوان دیگر لامپ های سدیم با فشار بالا HPS بوده و از یک لوله قوس باریک، از جنس سرامیک اکسید آلومینیوم، پوشیده شده توسط یک قاب تشکیل شده اند. معمولا ترکیبات شیمایی موجود در لوله قوس شامل سدیم، جیوه و زنون است.

لامپ های روشنایی فضای بیرون ساختمان چه ویژگی هایی دارد؟

لامپ های بیرون ساختمان همانطور که از نام آنها مشخص هست شامل لامپ های روشنایی می شود که در فضای بیرون از ساختمان بکار می روند که لامپ های متال هالید از رایج ترین آنها می باشد.

ساختار لامپ های متال هالید به نحوی است که یک لوله تخلیه درون یک محفظه قرار گرفته است. لوله تخلیه یا به عبارت دیگر لوله کمانی از جنس کوارتز و یا سرامیک بوده و حاوی یک گاز فعال ساز به همراه جیوه و نمک های متال هالید می باشد.

این لامپ ها دارای اندازه های چندان بزرگی نیستند. اما از قدرت بسیار بالایی برای تولید نور و روشنایی برخوردار هستند. به جرأت می توان گفت لامپ های متال هالید یکی از بهترین لامپ ها جهت تولید نور با راندمان بالا بشمار می روند. بنابراین یکی از ایده آل ترین  انتخاب ها برای روشنایی در فضای باز محسوب می گردند. زیرا قادر هستند فضای بیشتری را تحت پوشش خود قرار داده و روشن کنند.

لازم به ذکر است که لامپ های چراغ راهنما نیز یک نوع لامپ متال هالید می باشند.

بهترین لامپ روشنایی ساختمان عوامل تأثیر گذار بر انتخاب آن چیست؟

بهترین-لامپ-روشنایی-ساختمان-عوامل-تأثیر-گذار-بر-انتخاب-آن-چیست؟

هنگامی که جهت خرید لامپ روشنایی به بازار مراجعه می کنیم با انواع و اقسام لامپ و ابزار روشنایی برقی رو به رو می شویم. هر چند این شرایط دست ما را در انتخاب بازتر می گذارد، اما انتخاب را نیز برای ما سخت می کند. به همین دلیل ما جهت انتخاب بهترین و مناسب ترین لامپ روشنایی مجبور هستیم بر اساس اولویت های خود دست به انتخاب بزنیم. به عبارت دیگر بهترین لامپ روشنایی ساختمان لامپی است که متناسب با شرایط بوده و برق کمی مصرف کند.

مطمئناً برای اکثریت اقشار جامعه اولین گزینه جهت انتخاب لامپ روشنایی، بحث صرفه جویی و کاهش هزینه برق است. دومین فاکتور میزان روشنایی و بازدهی لامپ است. به هر حال قصد ما از خرید و استفاده لامپ تأمین روشنایی ساختمان و محل سکونت و کارمان است. به این ترتیب لامپ های که روشنایی و بازدهی ایده آلی ندارند گزینه مناسبی برای انتخاب نمی باشند. گام بعدی انتخاب لامپ روشنایی مناسب با محیط و فضای مورد نظر است. به هر حال لامپ مناسب با توجه به محیط مورد نظر می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال لامپ روشنایی یک واحد مسکونی با لامپ یک فروشگاه یا یک واحد آموزشی متفاوت هست.

دیگر عامل مؤثر بر انتخاب نوع لامپ روشنایی توجه به طراحی و زیبایی ظاهری لامپ است. در هر صورت ما انسان ها به دلیل باطن زیبا پسند خود همیشه به دنبال زیباترین ها هستیم. البته با توجه به طرز تفکر اولویت بندی عوامل مؤثر در خرید می تواند متفاوت باشد. مثلا برخی ترجیح می دهند اولین ملاک برای انتخاب خود را ظاهر و زیبایی لامپ روشنایی در نظر بگیرند.

اما باید متذکر شد که در هر مکانی باید سیستم روشنایی متناسب با همان مکان انتخاب گردد. سیستم روشنایی متناسب با یک مکان سیستمی است که در کنار مصرف انرژی و برق کم بیشترین بازده و روشنایی را داشته باشد.

افزودن دیدگاه

لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید

اینماد
logo-samandehi

خانه

ثبت نام

ثبت آگهی

مجله ها