موزاییک پلیمری، روش تولید و موارد استفاده از آن
۱۴ - اسفند - ۱۴۰۰
سیمان یکی از مصالح ساختمانی است که در انواع مختلف در بازار دیده میشود. هر کدام از مدلها مزایا و معایب خاص خود را دارند. اما امروز به معایب و مزایای سیمان پوزولانی میپردازیم. با ما همراه باشید.
در ابتدای آشنا شدن شما با این نوع سیمان باید گفت قبل از آن باید به سراغ آشنایی با سیمان پرتلند برویم. در حین این مقاله به خوبی با این نوع سیمان نیز آشنا میشوید.
سپس با شما به بررسی مهمترین مزایا و معایب هر کدام از این سیمانها و بررسی نقاط قوت سیمان پوزولانی میپردازیم. در نهایت این شما هستید که تصمیم میگیرید از کدام یک از این سیمانها در ساختمان خود استفاده کنید.
این نوع سیمان را میتوان در دسته سیمانهای هیدرولیک دسته بندی کرد. این نوع سیمانها از پودر کردن انواع مواد کلینتری به دست میآیند.
از جمله مواد کلینتری میتوان به اکسیدهای سیلیسی، آلومینیومی و آهنی اشاره کرد. هر کدام از این مواد باعث میشوند سیمان شما ویژگی خاصی به خود بگیرد.
در واقع سیمان پرتلند سیمانی است که رنگ خاصی دارد. این رنگ نیز ناشی از آهکی است که درون آن به کار گرفته شده است. اولین بار زمانی که ژوزف اسپین بریتانیایی این نوع سیمان را اختراع کرد؛ نام آن را به همین دلیل انتخاب نمود.
همانطور که میدانید سیمان میتواند افزودنیهای بسیاری به خود بگیرد. لیست معایب و مزایای آن نوع سیمان نیز تحت تاثیر از همین مواد افزودنی است.
سیمان پرتلند میتواند از تقلیل کنندههای آب همچون هیدورکسی کربوکسیلیک تا تند کنندههایی همچون کربنات پتاسیم را در کنار هم داشته باشد. از این رو یکی از گستردهترین سیمانهایی است که میتوانید در بازار مشاهده کنید.
حال که آشنایی کمی با سیمان پرتلند یافتید میتوانید به سراغ نوع دیگری از سیمان که همان سیمان پوزولانی باشد برویم. به خاطر داشته باشید که بسیاری از مزایای این نوع سیمان در نوع پوزولانی آن نیز مشاهده میشود.
مهمترین نکتهای که سیمان پوزولانی را خاص میکند ترکیباتی است که در آن به کار رفته است. این ترکیبات به طور کامل با سیمان پرتلند متفاوت است. به همین دلیل تولید و فروش آن مقرون به صرفهتر میباشد.
اگر بخواهیم کمی دقیقتر به موضوع نگاه کنیم باید ابتدا بدانیم خود پوزولان به چه معنی است. به همین دلیل بیایید سری هم به علم زمین شناسی بزنیم.
مهمترین مادهای که مزایای سیمان پوزولانی و معایب آن را میسازد؛ پوزولان است. این ماده را بیشتر در مکانهایی میتوان یافت که آتشفشانی باشند.
پوزولانها نوعی خاکستر آتشفشانی هستند که میتوان آنها را در دسته مواد سیلیسی یا مواد سیلیسی - آلومینیومی دسته بندی کرد. اما نام آن از منطقهای در ایتالیا گرفته شده که این ماده برای اولین بار در آن منطقه کشف شده است.
پوزولانها به تنهایی فاقد ارزشهای چسبندگی هستند. البته اگر بخواهیم آنها را در طبیعت بررسی کنیم؛ ارزش چسبندگی آنها بسیار کم و نزدیک به صفر خواهد بود.
اما اگر همین مواد ریز تحت شرایط خاصی قرار بگیرند میتوان انتظار داشت تبدیل به نوعی سیمان مرغوب شوند. اگر پوزولانها را در رطوبت با کلسیم هیدروکسید تحت واکنش قرار دهیم؛ خاصیت سیمانی مناسبی پدید میآید. به تمام این واکنش، واکنش پوزولانی گفته میشود.
در واقع میتوان تشریح کرد که مزایای سیمان پوزولانی همان مزایای حاصل از افزودن پزولان به سیمان پرتلند هستند. البته تفاوتهای کمی هم در نوع واکنش و ترکیب با یکدیگر دارند.
مواردی از تفاوت سیمان پوزولانی و پرتلند عبارتند از:
چرا که این مواد بسیار کوچک هستند. از این رو کوچکترین منافذ موجود در سیمان را پر کرده و اجازه حضور به آب و در نتیجه خرابیهای پس از آن را نمیدهند.
به طور کلی اگر روند تولید و بتن ریزی سیمانهای پوزولانی را بررسی کنیم؛ این سیمانها هزینه کمتری در بر خواهند داشت. بنابراین با توجه به شرایط اقتصادی امروز به صرفهتر خواهند بود.
یکی از عواملی که میتواند مقاومت یک ساختمان را کاهش دهد؛ ترک خوردگی بتن آن ساختمان است. با استفاده از سیمان پوزولانی نیازی نیست نگران ترک خوردن بتن در گذر زمان باشید.
این سیمانها مقاومت بالایی دارند. بنابراین اگر آنها را برای مکانهای کوچک استفاده میکنید؛ چه نیازی به بتن ریزی به اندازه سیمانهای پرتلند است؟
سیمانهای پوزولانی نیاز کمتری به سوخت برای تولید دارند. بنابراین از نظر حفظ منابع طبیعی نیز در حایگاه مناسبی قرار میگیرند.
این نوع سیمان را میتوان در بخشهای مختلف هر ساختمان به کار گرفت. چرا که یکی از مزایای سیمان پوزولانی مقاومت بالای آن در برابر مواد شیمیایی و فاضلابی میباشد.
این سیمان با مواد کمتر حجم بیشتری به شما ارائه میکند. بنابراین میتوان روی صرفه جویی که این سیمان در مقابل سیمان پرتلند به شما ارائه میکند حساب کرد.
بتنهایی که این سیمانها در آن به کار رفته باشند آب را بیشتر در خود نگه میدارند. این بدان معنی است که بتن آب کمتری در طول دوران بتن ریزی از خود آزاد میکند. در نهایت یعنی نباید انتظار ترکهای درونی و بیرونی زیادی داشت.
این بتنها در مقایسه با بتنهای پرتلند از مقاومت بیشتری در برابر آبها با ترکیبات سولفاتی برخوردار میباشند. یعنی برای دریچه سدها و مواردی که با این آبها سروکار دارد گزینهای عالی به شمار میرود.
از این سیمانها میتوان در مناطق مختلفی استفاده کرد. در واقع یکی از مزایای سیمان پوزولانی نیز همین کاربرد گسترده در ساختمانهای متنوع میباشد. در ادامه به ساختمانهایی اشاره میکنیم که میتوان از این سیمان برای آنها استفاده کرد:
سیمانهای مختلف با مزایا و معایب مختلف هستند که میتوان از آنها بهره برد. امروز مزایای سیمان پوزولانی که بیشتر از یک لیست نیاز داشت را بررسی کردیم. شما چه فکر میکنید؟ کدام نوع سیمان برای کاربردهای شهری مناسبتر است؟ اصلاً شما مهندسان عزیز چه معیاری برای انتخاب سیمان هر ساختمان دارید؟ با ما در میان بگذارید.
لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید