دوغاب سیمان و مصارف آن

در ساختمان سازی مصالح مختلفی به کار گرفته می‌شود. یکی از مهم‌ترین این مصالح و اطلاعاتی که باید داشته باشید؛ دوغاب سیمان چیست می‌باشد. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باقی بمانید.

تا به حال فکر کرده‌اید برای پر کردن درزهای میان بتن باید از چه چیزی استفاده کرد؟ چه ماده ساختمانی آن قدر رقیق است که بتواند میان بخش‌های بتن نفوذ کند؟ پاسخ تمام این سوالات دوغاب می‌باشد.

دوغاب در انواع مختلفی تولید می‌شود که هر کدام مناسب نوع خاصی از بتن می‌باشد. از سوی دیگر از این ماده می‌توان برای پر کردن درزهای دیگر مواد ساختمانی نیز استفاده کرد.

از جمله موادی که با استفاده از دوغاب می‌توان درزگیری کرد می‌توان به سنگ، بتن، آجر، موزائیک و کاشی اشاره کرد. تمام این مواد متریال‌های اولیه یکسان و خواص تقریبی یکسانی دارند. برای اینکه بدانید چگونه باید با دوغاب کار کرد؛ ابتدا باید با آن بیشتر آشنا شوید. ما در این مقاله خدمات مهندسی به آشنایی با دوغاب سیمان پرداخته ایم با ما همراه باشید.

دوغاب سیمان چیست؟

در صورتی که مقدار مشخصی از سیمان را با مقدار مشخصی از آب ترکیب کنیم؛ ماده‌ای به نام دوغاب به دست می‌آید. چون در این نوع دوغاب سیمان به کار رفته است؛ دوغاب سیمان نام گرفته است.

این ماده را می‌توان برای پر کردن درز میان کاشی و سرامیک به کار گرفت. حتی در برخی محلول‌هایی که در بازار برای درز گیری کاشی‌های سرویس بهداشتی به کار گرفته می‌شود؛ از این دوغاب استفاده می‌شود.

این دوغاب با روش‌های مختلفی میان کاشی نفوذ داده می‌شود. یکی از این روش‌ها تزریق دوغاب است. توجه داشته باشید که شناخت عملیات تزریق و فرآیندهایی که در آن دخیل هستند؛ برای هر مهندس ساختمان ضروری است.

استفاده از دوغاب سیمان از دیرباز میان ایرانیان رواج داشته است. به طوری که در گذشته و دربناهای قدیمی فناوری استفاده از دوغاب را به روش سنتی می‌آموختند. سپس آن را به صورت سینه به سینه به بناهای دیگر منتقل می‌کردند.

حال که با کلیت دوغاب سیمان چیست آشنا شدید؛ بیایید به سراغ کاربردهای این ماده فوق العاده در صنعت ساختمان سازی برویم.

کاربردهای دوغاب سیمان:

 

کاربرد-های-دوغاب-سیمان

 

  • دوغاب سیمان در ساختمان‌های مختلف با اهداف مختلف استفاده می‌شود. برای مثال در ساختمان‌هایی که نیاز است محافظت ویژه‌ای در برابر آب داشته باشند؛ از دوغاب به عنوان محافظت کننده ساختمان در برابر نفوذ آب استفاده می‌کنند.
  • یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که دوغاب سیمان دارد؛ ممانعت از نفوذ آب به درون ساختمان است. البته تحقیقات نشان داده است در ساختمان‌هایی که از سیمان پوزولانی استفاده می‌کنند؛ دوغاب عملکرد بهتری خواهد داشت.
  • پی ریزی پایینی ساختمان در تمام انواع ساختمان‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به طوری که اگر پی ریزی خوبی صورت نگیرد احتمال نشست ساختمان و از بین رفتن آن به شکل فوق العاده‌ای افزایش می‌یابد.
  • برای یک پی ریزی خوب می‌توان کارهای بسیاری انجام داد. اما یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین این کارها، استفاده از دوغاب برای درزگیری و افزایش ظرفیت باربری زیر پی‌ها می‌باشد.
  • شیروانی‌ها یکی از مکان‌هایی هستند که باران و برف زیادی به خود می‌بینند. در صورتی که مقاوم سازی کافی در آن‌ها صورت نگیرد؛ ممکن است به سرعت شکسته و دیوارهای شما نشتی کنند.که می‌توان از دوغاب سیمان برای پایدار ساختن شیروانی‌ها استفاده کنید. البته در صورتی که در مکان‌های پر بارش کار می‌کنید؛ باید تمهیدات دیگری نیز اندیشیده باشید.
  • بستر اولیه ساختمان زمانی که بتن ریزی به صورت کامل به اتمام رسید؛ ناهمواری‌های زیادی در خود دارد. این ناهمواری‌ها می‌توانند روند ساخت ساختمان و محاسبات مهندسان را با مشکل همراه سازند. با استفاده از دوغاب سیمان می‌توانید به خوبی این ناهمواری‌ها را کاهش دهید. توجه داشته باشید این ناهمواری‌ها را نمی‌توان به طور کامل از بین برد.
  • برای تقویت بستر و فوندانسیون پل‌ها در گذشته از مواد دیگری استفاده می‌شد. اما در نظر داشته باشید امروز دوغاب سیمان می‌تواند پایه‌های پل‌ها را تعمیر کند.
  • در محل‌هایی که میله‌های مختلف نصب می‌شوند لازم است میله‌ها در جای خود محکم شوند. برای این کار می‌توان از آسفالت و بتن استفاده کرد. اما این کار علاوه بر اینکه هزینه زیادی در پی دارد؛ می‌تواند موجبات تخریب میله‌ها را نیز فراهم کند.
  • در دیوار تونل‌هایی که در کوه زده می‌شوند نیز می‌توان از دوغاب سیمان استفاده کرد. زمانی که سیمان در کنار دوغاب به کار گرفته شود؛ استحکام فوق العاده‌ای می‌دهد. این استحکام می‌تواند در دیواره پل‌ها و تونل‌های میان کوه‌ها به کار گرفته شود.
  • زمانی که می‌خواهند سد بسازند لازم است کف سازی و زیرسازی خوبی برای کاهش نفوذ آب به زمین صورت گیرد. این کار علاوه بر اینکه می‌تواند به کاهش نفوذ آب به زمین کمک می‌کند؛ به سخت شدن خاک کمک می‌کند.
  • یکی دیگر از کاربردهایی که در مقاله دوغاب سیمان چیست به آن اشاره می‌کنیم کاهش میزان فرسایش خاک است. فرسایش خاک می‌تواند موجب نشست ساختمان در زمان طولانی شود.
  • با استفاده از دوغاب سیمان می‌توان ساختمان‌هایی که از نظر تاریخی دارای اهمیت هستند را ترمیم کرد. این ساختمان‌ها حساسیت بالایی دارند. بنابراین باید هنگام استفاده از دوغاب و تهیه آن دقت بالایی به خرج داد.
  • همانطور که می‌دانید خاک در همه جای ایران یکسان نیست. برخی از خاک‌ها از تخلخل بالاتری برخودار هستند. با استفاده از دوغاب سیمان می‌توان این تخلخل را کنترل کرده و زیر سازی ساختمان را یکپارچه کرد.

دوغاب سیمان چیست و چگونه تهیه می‌شود؟

 

دوغاب-سیمان-چیست-و-چگونه-تهیه-می‌شود؟

 

اصلی‌ترین مواد سازنده دوغاب سیمان پودر خاک سنگ و سیمان می‌باشد. سیمان در دو نوع سفید و سیاه در بازار موجود است که می‌توان از هر دو نوع آن در ساختمان سازی استفاده کرد.

توجه داشته باشید در تهیه دوغاب سیمان میزان پودر خاک سنگ باید سه برابر سیمان باشد. این ترکیب نیز باید به خوبی مخلوط شود. اما برای مخلوط کردن آن نیازی به استفاده از دستگاه‌ها و ماشین‌های گوناگون نیست.

توجه داشته باشید که زمانی که این دو ماده با یکدیگر ترکیب شدند ممکن است گلوله‌ای شوند. بنابراین با استفاده از الک آن‌ها را الک می‌کنند.

برای اینکه در مقاله دوغاب سیمان چیست به همه چیز اشاره کرده باشیم؛ به روند ترکیب این دو ماده با آب نیز می‌پردازیم.

بهتر است مقداری از این مواد را جداگانه برداشته و با مقداری آب مخلوط کنید. این کار به یکسان سازی و هم دما کردن دوغاب کمک می‌کند. چرا که زمانی که سیمان با آب درگیر شود؛ از خود گرما آزاد می‌کند.

مقدار آب باید طوری باشد که غلظت ماده به دست آمده به طوری باشد که شبیه ماست شود. البته برای برخی ساختمان‌ها نیاز است غلظت دوغاب بیشتر باشد.

پس از اینکه مواد را با آب مخلوط کردید نوبت به استراحت می‌رسد. ماده به دست آمده لازم است حدود پنج تا ده دقیقه به آرامی استراحت کند. دوغاب چیست به شما می‌گوید برای سطوح صاف باید چگالی دوغاب کمی بیشتر باشد. مقدار چگالی دوغاب باید به طور دقیق محاسبه شود تا در روند ساختمان سازی مشکلی ایجاد نشود.

حال که با ساخت و تهیه دوغاب سیمان آشنا شدید نوبت به مرحله بعدی می‌رسد. دوغاب سیمان در محل ساختمان تهیه می‌شود. بنابراین مهندس ساختمان باید به خوبی با روش‌های تزریق آن آشنا باشد.

انواع تزریق دوغاب سیمان چیست؟

 

انواع-تزریق-دوغاب-سیمان-چیست؟

 

روش‌های مختلفی برای افزودن دوغاب به ساختمان وجود دارد. اما بهترین و کاربردی‌ترین روش برای ایران، روش‌های تزریقی می‌باشند.

چرا که این روش‌ها برای ساختمان‌هایی که بستر آن‌ها خاک و سنگ است؛ بسیار ساده‌تر و کاربردی‌تر است. از سوی دیگر این روش‌ها در ایران اقتصادی‌تر و متوقف کننده نفوذ آب به بسترها است.

از سوی دیگر برای عملیات‌های عمرانی و عملیات‌هایی که روی سدها انجام می‌شود؛ باعث کاهش و توقف فرار آب از زیر بستر سدها می‌شود.

تقسیم بندی که در مقاله دوغاب سیمان چیست به شما ارائه می‌شود بر اساس نوع هدف عملیاتی و جنس بستر انجام شده است. در ادامه بیشتر با هر کدام از روش‌های تزریق دوغاب آشنا می‌شوید.

تزریق دوغاب به روش تماسی:

این نوع تزریق دوغاب به روش تماسی بیشتر برای ساختمان‌هایی به کار گرفته می‌شود که بستر آن‌ها خاک یا سنگ باشد. البته تناسب و میزان درصدهای خاک نیز در این روش مهم است.

هدف عملیاتی در روش تماسی یکپارچه سازی سازه‌ها می‌باشد. توجه داشته باشید که ساختمان‌هایی که با روش تماسی عملیات تزریق دارند؛ باید سازه‌هایی از بتن باشند.

در این روش فضایی که میان سازه و بستر خالی است به حداقل می‌رسد. در نتیجه مزایایی همچون افزایش استحکام و انسجام سازه را در پی خواهد داشت.

گمانه‌های تزریق به این روش نیاز دارند تزریق را با فاصله‌های مساوی ۱/۵ تا ۳ متر و از عمق ۵/. تا ۱ متر حفر کنند. توجه کنید این نوع تزریق برای انواع پی‌ها، شالوده‌ها، سدها و تونل‌ها به کار گرفته می‌شود.

تزریق به روش آب بندی در دوغاب سیمان چیست؟

در این روش تزریق دوغاب به روش آب بندی هدف اصلی جلوگیری از نشت آب و جلوگیری از فرار آن از زیر پی‌ها یا دیوارهای تونل به کار گرفته می‌شود. برای این کار لازم است در فواصل مساوی تزریق صورت گیرد.

تزریق به روش آب بندی می‌تواند به بهبود وضعیت خاک نیز کمک کند. چرا که در این روش طول خط جریان فرسایش کاهش قابل مشاهده‌ای خواهد داشت. همچنین این روش از شست و شوی خاک نیز جلوگیری می‌کند.

تزریق تحکیمی دوغاب:

این نوع تزریق دوغاب به روش تحکیمی یکی از اصلی‌ترین و کاربردی‌ترین تزریق‌ها در ایران می‌باشند. چرا که هدف اصلی این تزریق‌ها اصلاح بستر و بهبود وضعیت آن است.

آن هم به صورتی که اگر در طول کار تغییری در سنگ یا درزهای آن ایجاد شود؛ با استفاده از این روش می‌توان مطمئن بود مشکل از بین رفته است.

نکته بعدی که درباره تزریق تحکیمی در دوغاب سیمان چیست خواهیم گفت این است که ظرفیت باربری ساختمان بسیار بهتر خواهد بود.

زمین‌هایی که بسیار چسبنده هستند یا خاک‌های سست و ریزدانه دارند بهترین زمین‌ها برای این روش هستند. البته خاک‌های درشت دانه نیز به این تزریق واکنش مثبتی نشان داده اند.

مهم‌ترین مزایای استفاده از تزریق تحکیمی:

  • این روش دقت بالایی در اجرا دارد.
  • سرعت آن بالا بوده و بهره برداری از آن به سرعت صورت می‌گیرد.
  • در انواع خاک‌ها و شرایط آب و هوایی می‌توان به سادگی از این روش استفاده کرد.
  • این روش از نظر دور ریز مواد و حمایت از طبیعت جایگاه مناسبی دارد.
  • در روش‌های دیگر عمق بیشتری نیاز است.

دوغاب سیمان چیست و چطور تزریق می‌شود؟

 

دوغاب-سیمان-چیست-و-چطور-تزریق-می‌شود؟

 

سطحی که در نظر دارید با دوغاب پوشیده شود را در فواصل مختلف گمانه بزنید. سپس لوله‌ای که برای گمانه در نظر گرفته‌اید را درون سوراخ قرار دهید. ویژگی‌های این لوله توسط مهندس پروژه و با نگاه به نفوذ پذیری و ظرفیت پمپ تعیین می‌شود.

عملیات تزریق باید به آرامی و از پایین به بالا صورت گیرد. به این معنی که سوسپانسیونی که آماده کرده‌ایم از طریق لوله ریخته و لوله به تدریج بالا می‌رود.

این عملیات تا زمانی که دبی ورودی کاهش یابد صورت می‌گیرد. همچنین در صورتی که فشار رو به افزایش بالایی گذاشته شود عملیات متوقف می‌شود.

دوغاب یکی از بهترین مواد برای اتصال میان کاشی و سرامیک است. اما روش این کار به طور کامل با تزریق دوغاب در ساختمان‌های تازه ساز متفاوت است.

ترمیم دوغاب میان کاشی و سرامیک:

 

ترمیم-دوغاب-میان-کاشی-و-سرامیک

 

دوغاب میان ساختمان علاوه بر افزایش استحکام، خاصیت ضد آبی در سرویس بهداشتی دارد. اما در برخی موارد لازم است این دوغاب ترمیم شود. برای مثال زمانی که رنگ دوغاب تغییر می‌کند نشان نوعی کپک است که لازم است با ترمیم از سطح دوغاب پاک شود.

روش اول ترمیم دوغاب:

در این روش لازم است با استفاده از یک وسیله تیز دوغاب قدیمی میان درز کاشی‌ها را بردارید. این کار توسط برخی شرکت‌های ترمیم سنگ نیز صورت می‌گیرد.

توجه داشته باشید که حین ترمیم دوغاب باید توجه کافی داشته باشید که کاشی‌ها آسیب نبیند. سپس باید با استفاده از جاروبرقی گرد و غبار باقی مانده را پاک کنید.

دوغاب جدید را به کمک یک کاردک در فواصل میان کاشی‌ها قرار دهید. این کار را می‌توان با استفاده از لوازم دیگر نیز انجام داد. در نهایت با استفاده از دستمال مرطوب کاشی‌ها را پاک کنید.

روش دوم ترمیم دوغاب :

در این روش ابتدا باید سطح کاشی و سرامیک را به خوبی پاک کنید. از شوینده‌های ملایم نیز می‌توان برای این کار استفاده کرد. این روش مناسب زمانی است که هنوز بند کشی به خوبی خشک نشده است.

سپس ۲۴ ساعت به بند کشی‌ها اجازه استراحت بدهید. حال زمانی است که باید دوغاب تازه را میان درز کاشی و سرامیک خود بریزید.

دوغاب ساختمان چیست به شما همه چیز را درباره این ماده فوق العاده می‌آموزد. اما به نظر شما به جای دوغاب می‌توان از چه ماده‌‌ای استفاده کرد؟ شما می‌توانید نظرات خود را درباره این مقاله در بخش نظرات در پایین همین متن برای ما نگارش کنید.

افزودن دیدگاه

لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید

اینماد
logo-samandehi

خانه

ثبت نام

ثبت آگهی

مجله ها