درب ورودی ساختمان و مدل های آن
۱۶ - مرداد - ۱۴۰۰
پیشرفت فناوری در زمینه صنعت نیز ورود کرده و ساخت و سازهای اخیر سبب جایگزینی مصالح نوین با مصالح سنتی و قدیمی شده است. از جمله مواردی که نشان از پیشرفت صنعت ساخت ساختمان دارد آن است که سیستم ساخت و ساز خشک در سالهای اخیر پیشرفت زیادی داشته و به خصوص در کشورهایی مانند ایران و اروپا در حال توسعه روز افزون است. صفحه های روکش دار گچی (کناف) یکی از مصالح اصلی مورد استفاده در ساخت و ساز خشک به شمار می رود. در این مقاله از سایت خدمات مهندسی به بررسی کناف و انواع کناف میپردازیم.
کناف نوعی صفحه روکش دار گچی است که محصول شرکت کناف سازی است؛ این شرکت توسط برادران کناف ( کارل و آنفوس کناف) در سال 1932 تاسیس شده است و در حال حاضر، این شرکت یکی از شرکت های بین المللی در صنعت ساخت و ساز به شمار می رود. اگر بخواهیم ساختار کناف را بررسی کنیم خواهیم دید که دارای سقف ها و دیوارهای جداکننده ای (تیغه) می باشد که به صورت یکپارچه از جنس آهن گالوانیزه است و صفحات روکش دار با جنس سیمان و گچ بر روی آنها پیچ می شوند، درز بین صفحات و دیواره ها با بتونه درزگیری پر شده و تشکیل سطحی صاف را داده که رنگ آمیزی می گردد. در ادامه مقاله خواهید دید که چرا استفاده از این روکش های گچی برای بنای شما لازم است.
بر خلاف دیوارهای سنگین که در گذشته چهار چوب خانه ها را تشکیل می دادند، دیوارهای نوین ده تا پانزده برابر سبک تر از آن ها هستند. کاهش بار مرده ساختمان باعث می شود تاثیر زلزله بر ساختمان کمتر شود و در صورت بروز ریشترهای بالا به علت وزن سبکی که دیوارهای کنافی دارند، خطر جانی برای افراد ساکن به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد داشت. علاوه بر وزن سبک پانل کناف، شیوه اتصال انعطاف پذیر پانل ها به پروفیل ها به صورتی است که باعث کاهش نیروی پر شدت زلزله می شود. سبکی کناف ها علاوه بر تاثیری که در کاهش خطرات جانی حاصل از تخریب ساختمان دارند، قابلیت جابه جایی و حمل آسان نیز دارند و این قابلیت باعث می شود تا سرعت پروژه های ساختمانی افزایش چشمگیری داشته باشد. بسته بندی مناسب این مصالح باعث می شود تا در جابه جایی های طولانی آسیبی به آن ها وارد نشود.
کناف کاری یکی کار تخصصی و حرفه ای است و برای انجام آن باید از نیروهای ماهر کناف کار استفاده شود. این امر به چهار روش انجام می شود، که بر اساس محل کاربرد کناف ها با یکدیگر متفاوت هستند:
این روش غالبا برای بازسازی ساختمان های قدیمی استفاده می شود که به دو صورت (با سازه و بدون سازه) انجام می شود:
در اجرای کناف کاری به این روش، پنل های گچی کناف از طریق پیچ کردن به یک سازه فلزی که به دیوار زمینه متصل است انجام می شود . در این نوع کناف کاری فاصله کمی برای عبور تاسیسات الکتریکی و مکانیکی بین صفحه کناف و دیوار در نظر گرفته می شود.
در این نوع کناف کاری، ابتدا با استفاده از خمیر مخصوص به نام خمیر پرفلیکس، یک لایه گچ را مستقیما به دیوار متصل می کنند و سپس با استفاده از بتونه درزگیری نواری انجام می دهند. در انتهای کار می توان به راحتی عملیات کاشی کاری و کاغذ دیواری را انجام داد.
این نوع کناف کاری برای جدا کردن فضای داخلی ساختمان از دیوار کاذب جداکننده که شامل قاب های فولادی سبک وزن هستند، استفاده می شود. قاب های فولادی مذکور از پیش ساخته و سبک هستند و در شکل های سی و یو انگلیسی مورد استفاده قرار می گیرند، صفحات گچی توسط پیچ های مخصوص به این قاب های فولادی متصل می شوند. در انتها تمامی درزها توسط بتونه کاری پر شده و برای نصب کاشی و کاغذ دیواری آماده می شوند.
این نوع کناف کاری پرکاربرد ترین نوع آن است که در انجام آن از تایل های گچی یا تایل های پوشالی استفاده می شود. این تایل ها از طریق آویزهایی به سقفف متصل شده و سپس تایل های از پیش ساخته شده را به آن ها وصل می کنند. در این نوع کناف کاری به دلیلی تنظیم راحت ارتفاع سقف و برداشتن تایل ها می توان تاسیسات درون سقف را به راحتی مورد برسی قرار داد.
برای اجرای این کناف کاری، ابتدا باید زیر سازی فولادی انجام بگیرد سپس صفحات کناف به وسیله پیچ و مهره برروی این زیر ساز های فولادی، محکم نصب شوند. پس از انجام مراحل اولیه نوبت به مرحله درزگیری و بتونه کاری می رسد.
این نوع کناف کاری نسبت به سایر روش های انجام آن، سرعت بیشتری دارد چرا که بالافاصله بعد از بتونه کاری می توان آن را رنگ آمیزی کرد. در این کناف کاری نیز مانند روش مشبک می توان به تاسیسات دسترسی راحت داشت.پس از اتمام تمامی مراحلی که در بخش های پیشین ذکر کردیم باید سطح کار را صاف کرده و سطح کناف را مهیای رنگ آمیزی کنند اگر تصمیم دارید تا مرحله رنگ آمیزی به خوبی انجام شده و نتیجه بهتری داشته باشد باید از ماستیک استفاده کنید.. به صورتیکه با لایه ای نازک به ضخامت 1 الی 2 میلی متر روی سطح کناف ماستیک کاری انجام شود. در انتها برای جذب بهتر رنگ یا چسب کاغذ دیواری می توانید بعد از ماستیک از لایه ای آستر فرم بر روی سطح کناف استفاده کنید.
یکی از ویژگی های مثبت و کاربردی کناف، امکان رنگ کردن پانل های آن است؛ قبل از شروع رنگ آمیزی باید تمامی مراحل زیر سازی کناف کاری انجام شود تا سطح کار آماده دریافت رنگ شود. بعد از نصب کناف ها باید عمل درزگیری یا همان بتونه کاری با دقت صورت بگیرد تا تمامی درز های به وجود آمده با بتونه پوشانده و سطح کار یکدست شود. چرا که در صورت وجود ناهمواری روی سطح کار رنگ آمیزی به خوبی انجام نمی شود. برای صاف کردن سطح کناف، از ماستیک کاری استفاده می شود که از مهم ترین مراحل ایجاد سقف کناف است که در صورت انجام درست آن عمر کناف بیشتر خواهد شد.بدون انجام مرحله ماستیک کاری سطحی ناهموار خواهید داشت که در صورت رنگ خوردن جلوه ناخوشایندی به نمای ساختمان شما می دهد.
اگر از کناف به منظور پوشاندن دیوار ها استفاده می کنید حتما تمامی بخش های آن مانند: کنار کلید پریز، گوشه قرنیزها و تمامی گوشه کنار ها را کاملا صاف کنید. برای انجام هرچه بهتر این مراحل لازم است تا متخصصان ماهر را به کار بگیرید تا نتیجه نهایی زیبا و چشم نواز باشد. در رنگ کاری حتما از رنگ های مناسب و با کیفیت استفاده کنید چرا که این مرحله، مرحله نهایی کار به شمار می رود و تاثیر مستقیمی بر زیبایی نمای خانه دارد بنابراین این کار را با دقت و حوصله انجام بدهید .
رنگ کاری کناف ها معمولا به سه صورت استفاده از برس،اسپری، و غلتک انجام می گیردکه هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند؛ استفاده از برس برای رنگ آمیزی وقت زیادی صرف می کند اما برای رنگ کردن نقاط دور از دسترس روش مناسب تری به شمار می رود.استفاده از اسپری برای رنگ کاری، با اینکه سرعت انجام کار را افزایش می دهد سبب پاشیده شدن رنگ به بخش های دیگر می شود. استفاده از غلتک نسبت به سایر روش های گفته شده بهتر است چرا که خروجی با کیفیت و زیبا تری را ارائه می کند.
به دلیل وزن سبک کناف در هنگام زلزله ایمنی بیشتری خواهید داشت و در صورتی که در برابر شعله و حرارت مستقیم قرار بگیرند تا حدود سه ساعت می توانند سالم بمانند و مقاومت کنند. همانطور که در بخش های ابتدایی مقاله گفتیم کناف بار مرده ساختمان را کاهش می دهد بنابراین هزینه های مربوط به سازه و فونداسیون نیز دچار کاهش می شود. این مصالح نوین در برابر اصوات، رطوبت و حرارت عایق هستند در کنار تمامی این ویژگی ها، قابلیت نصب سریع و آسان در محل مورد نظر را دارند.
در تعیین هزینه اجرای کناف موارد زیادی دخیل هستند؛ به طور معمول در ابتدای کار پیمانکار با صاحب کار در مورد هزینه های اجرا به توافق می رسند. هزینه کارگر، هزینه مواد مورد استفاده و میزان کاری که باید صورت بگیرد از مواردی هستند که در تعیین قیمت نهایی دخالت دارند. همچنین عواملی مانند قیمت ساخت، هزینه رفت و آمد و عوامل پیش بینی نشده نیز در کنار موارد قبلی در تعین قیمت موثر هستند. توجه کنید که منظور از عوامل پیش بینی نشده وسعت پروژه ، تعداد مجریان و... است.
پیشرفت صنعت سبب ساخت مصالحی نوین و جایگزینی آن ها با مصالح سنتی شد؛ مصالح ساختمانی همچون صفحات روکش دار گچی که امروزه در نمای داخلی و سقف های کاذب به وفور دیده می شوند، علت انتخاب کناف ها وزن سبک آن هاست که سبب می شود در هنگام وقوع بلایای طبیعی همچون زلزله، تخریب ساختمان تلفات جانی کمتری نسبت به سابق داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید