مصالح ساختمانی و انواع محصولات مصالح فروشی
۰۷ - اسفند - ۱۴۰۰
از مهم ترین پروفیل های ساختمانی می توان به تیرآهن اشاره کرد؛ این مقاطع فولادی ارزشمند در پروژه های صنعتی و ساختمان سازی کاربردی ویژه دارند. وظیفه اصلی این مقاطع فولادی تحمل تنش هایی است که از سایر اجزا برآن ها وارد می شوند. این پروفیل های پر کاربرد در انواع مختلف توسط کارخانه های متعدد تولید می شود، در این مقاله از وب سایت خدمات مهندسی سعی داریم تا شما را با این مقاطع فولادی بیشتر آشنا کنیم.
همانطور که در بخش ابتدایی مقاله گفتیم، تیرآهن مقطعی فولادی برای تحمل تنش های وارده از سایر اجزای ساختمان تولید می شوند که در صنعت و ساختمان سازی کاربرد گسترده دارند. این مصالح فولادی به دو شکل مقطعی H و I هستند. از انواع تیرآهن میتوان به IPN، IPE، HEA، HEB و HEM اشاره کرد، این نام گذاری براساس استانداردهای اروپا میباشد.
پروفیل های ساختمانی در بین سایر مقاطع فولادی از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند؛ چرا که بدون این پروفیل ها ساختمان های اسکلت فلزی وجود نخواهند داشت، وظیفه این پروفیل ها تحمل وزن وارد شده بر پیکر ساختمان است. این مصالح پرکاربرد از دو بخش جان و بال تشکیل شده اند، "جان تیرآهن" به بخش اصلی و میانی آن گفته می شود در مقابل "بال تیرآهن" به لبه ها و جداره های این پروفیل گفته می شود.
تیرآهن ها در دو استاندارد تولید می شوند که با توجه به شکل فیزیکی و خواص مکانیکی در زمینه های گوناگون دارای کاربرد ویژه میباشند؛ در این بخش مقاله سعی داریم تا شما را با این دو استاندارد آشنا کنیم:
این نوع تیرآهن معمولی ترین نوع آن است و ظاهری شبیه به حرف I انگلیسی دارد و در ابتدا و انتهای بالها دارای ضخامت کمتری است. تمامی ویژگی های این نوع تیرآهن باعث شده از محبوبیت بالاتری در بین مشتریان برخوردار باشد و بالطبع مصرف بیشتری نسبت به سایرین داشته باشد. معمولا نقشه هایی که توسط مهندسان زبده کشورمان طراحی می شود بر اساس این استاندارد بوده و بسیار پر کاربرد است.
این نوع تیرآهن از نظر ظاهری به نوع قبلی شباهت دارد و طبق استانداردها دو کشور چین و روسیه تولید می شود. تنها تفاوت عمده این نوع با نوع قبلی این است که با فاصله گرفتن از جان تیرآهن ضخامت بال ها کاهش می یابد، از این رو شناخت این دو تیرآهن در نگاه اول ممکن است کار ساده ای نباشد بنابراین لازم است هنگام خرید در تشخیص آن ها دقت کافی به خرج دهید.
تیرآهن های وارداتی موجود در ایران در حال حاضر از هر دو استاندارد می باشد. تیرآهن های وارداتی آی پی اِی معمولا تولید کشورهای لهستان، اسپانیا، آلمان و کره هستند.
در ساختن بنا، تیرها بر اساس نوع بار و کاربردشان دسته بندی می شوند. تیرآهن در حالت شاه تیر که به شکل افقی قرار می گیرد، به عنوان تکیه گاه اصلی، تنش های وارده از جانب تیرها را به ستون انتقال می دهد اما تیرچه که به صورت معمول از مدل اصلی خود سبک تر و کوچک تر است، به شاه تیر متصل شده و تنش وارده را به آن منتقل می کنند و به طور مستقیم با ستون ها ارتباط ندارد. اما به صورت کلی می توان گفت در کنار تفاوت هایی که تیر و تیرچه با یکدیگر دارند، هردوی آن ها وظیفه مقاومت در برابر نیروی خمشی را عهده دار هستند.
همانطور که در بخش های قبلی مقاله گفتیم تیرآهن جز مصالح ساختمانی پرکاربرد و کلیدی است و وظیفه مهم اسکلت بندی ساختمان را عهده دار است؛ این محصول در چهار نوع مختلف تولید شده، که هرکدام دارای کاربردهای به خصوصی هستند در ابتدا قصد داریم تا شما را با نوع اروپایی تیرآهن ها آشنا کنیم:
این نوع تیرآهن در بین فعالان این عرصه با نام تیرآهن نرمال یا پروفیل نرمال شناخته می شود که علامت اختصاری آن آی پی اِی است. این محصول غالبا در ساخت خرپا و ستون ها مورد استفاده قرار می گیرد، معمولا طول این محصول را با اِم نشان می دهند که 8 الی 16 متر است. ارتفاع تیرآهن ها را با حرف انگلیسی اِچ معرفی می کنند که دارای مقادیر 80، 100، 120 و 600 میلی تر ارتفاع دارد. از دیگر مولفه های تیرآهن عرض آن است که با حرف بی انگلیسی نشان داده میشود و تیرآهن دارای عرض های متفاوتی از جمله 42، 50، 85 تا 512 میلی متر می باشد.
اگر روی تیرآهن INP16 حک شده بود بدین معناست که محصول مورد نظر تیرآهن معمولی با ارتفاع 16 سانتی متر یا 160 میلی متر است.
این مقاطع فولادی به تیرآهن نیمه پهن یا سبک شهرت دارد که شباهت زیادی با نوع اروپایی دارد تنها تفاوت میان آنها این است که ضخامت جان و عرض بال تیرآهن های نیمه پهن از تیرآهن های نرمال بیشتر است. این نوع تیرآهن با علامت اختصاری آی پی ای نشان داده می شود و در ایران تولید بالایی دارد. این تیرآهن دارای طولی بین 8 تا 16 متر، ارتفاعی حدود 80، 100 تا 600 میلی متر متغیر و دارای عرض 46 تا 220 میلی متر میباشد.
به تیرآهن های بال پهن اصطلاحا تیرآهن هاش گفته می شود؛ این نوع از تیرآهن ها نیز مانند دیگر تیرآهن ها در امر ساختمان سازی کاربرد دارد. در سازه هایی مانند مجتمع های بزرگ تجاری تفریحی، سوله ها و.. غالبا از این نوع تیرآهن استفاده می شود. شکل ظاهری این تیرآهن به شکل اِچ انگلیسی بوده و اندازه بال و ارتفاع آن تقریبا برابر است و این امر باعث می شود تا استحکام زیادی داشته باشد. این تیرآهن در بازار داخلی با تلاش صنعتگران ایرانی در سه سایز تولید شده و به مصرف می رسد.
تیرآهن هاش با توجه به سنگین یا سبک بودن دسته بندی می شود که این تفاوت وزن حاصل از ضخامت آنها است نوع سنگین این تیرآهن دارای ضخامت بیشتر در قسمت بال می باشد و نسبت به دیگر تیرآهن ها پرفروش تر می باشد. بال های تیرآهن هاش سبک نسبت به تیرآهن هاش سنگین ضخامت کمتری دارد و غالبا در شرکت ذوب آهن مورد استفاده قرار می گیرد.
دلیل نامگذاری تیرآهن های لانه زنبوری آن است که شکل این تیرها بعد از عملیات بریدن و مجدد جوش دادن تا زمانی که پروفیل به طور کامل تشکیل شود به شکل لانه زنبور یا به عبارتی شش ضلعی است. این دسته تیرآهن ها در بدنه خود حفره های تو خالی دارند که آن ها را به لانه زنبور شبیه می سازد. تیرآهن های لانه زنبوری به عنوان تیرآهن های فرعی سقف و تیرآهن های اصلی (که تنها وظیفه تحمل بارهای ثقل را دارند) مورد استفاده قرار میگیرند.
این تیرآهن به دلیل اجرای خاص سقف های تیرچه و بلوک که کاربرد فراوانی در کشور ایران دارد، در دل بتن مدفون شده و در ساخت وساز مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع بتن نقش کمک کننده روی تیرآهن دارد وهمچنین می تواند عیب هایی مانند کاهش مقاومت برشی، ایجاد خمش ثانویه، ناپایداری پیچشی جانبی و اثرات تغییر شکل های ثانویه در تیرآهن های لانه زنبوری، کمانش های موضع بال و نیز کمانش های موضعی را تا حدود زیادی برطرف سازد.
از آنجایی که این نوع تیرآهن وزن سبکی دارد صرفه اقتصادی بیشتری داشته و به علت حفره هایی که در بدنه خود دارد فضایی مناسب برای عبور لوله های تاسیسات و برق می باشد. در کنار مزایایی که این نوع تیرآهن دارد، اگر در ساخت آن استانداردها به طور مشخص رعایت نشوند احتمال تخریب تیر زیر بار ساختمان وجود دارد همچنین وجود حفره های موجود در طول تیرآهن علاوه بر ویژگی مثبتی که در جای دادن لوله های برق و تاسیسات ایجاد می کنند، باعث کاهش مقاومت برشی تیر در محل اتصال پل به ستون یا اتصال تیرآهن تودلی به پل لانه زنبوری می شود. معمولا برای حل این عیب حفره های موجود را با ورق پر می کنند.
تیرآهن از جمله محصولاتی است که در کشور ایران با کیفیتی قابل قبول تولید می گردد، از جمله تولیدکنندگانی که این محصول را تولید می کنند عبارتند از: کارخانه ذوب آهن اصفهان (قدیمی ترین و بزرگترین کارخانه های تولید تیرآهن به شما میرود)، کارخانه آرین فولاد، فولاد ناب تبریزی، فولاد بناب، مجتمع پروفیل صنعت ماهان، فولاد البرز ایرانیان، گروه ملی صنعتی فولاد ایران و همچنین فولاد خوزستان که بعد از فولاد مبارکه دومین کارخانه تولید فولاد خام در کشورمان است که در زمینه تولید تیرآهن نیز فعالیت دارد.
تیرآهن از مهم ترین پروفیل های ساختمانی است؛ به عبارت دیگر ساخت بنا بدون این مقاطع فولادی غیر ممکن است، چرا که مسلما نمی توان ساختمانی بدون اسکلت بندی فلزی را تصور کرد! این پروفیل ها دارای انواع مختلفی هستند و در دو استاندارد تولید می شوند. کشورهایی مانند چین و روسیه از تولید کنندگان اصلی این مصالح هستند که انواع آنها را در سایزها و وزن های مختلف تولید میکنند.
بیشتر بخوانید:
لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید
مهتاب کرامتی
۱۴۰۰-۱۲-۰۱بسیار اطلاعات مفیدی بود با تشکر