پروانه ساختمان چیست و چرا لازم است؟ و مراحل صدور آن

برای ساخت هر ساختمان در هر منطقه، باید پروانه ساختمان از مراکز مربوطه را دریافت کنید. حال در این بین سوالاتی مطرح می‌شود و اولین سوال این است که پروانه ساختمان چیست؟ چرا باید این پروانه را دریافت کنند؟ مراحل دریافت این پروانه چیست؟ و سوالات دیگر که در ادامه به آنها پاسخ خواهیم داد.

 پروانه ساختمان چیست؟

 برای انجام هر نوع ساختمان سازی در سطح شهر و روستا، صاحب ساختمان و یا فردی که وظیفه کل ساختمان را بر عهده دارد، با مراجعه به شهرداری و تأیید آنها، مجوزی را دریافت می‌کند تا، مغایر با قوانین نباشد. پروانه ساختمان در واقع مجوزی است که قبل از ساخت و ساز باید از شهرداری گرفته شود. این مجوز در واقع قانونی بودن ساختمان را تأیید می‌کند و صادر نشدن آن به معنای غیر قانونی بودن ساختمان خواهد بود. در این مقاله از سایت خدمات مهندسی به مراحل صدور پروانه ساختمانی پرداخته ایم.

چه زمانی برای اخذ پروانه ساختمان مناسب است؟

چه-زمانی-برای-اخذ-پروانه-ساختمان-مناسب-است؟

برای گرفتن پروانه ساختمان، باید به زمان ساخت خود ساختمان توجه کنید. به دلیل بارندگی و سردی هوا در فصل زمستان و پاییز، اغلب ساختمان‌ها را در تابستان و بهار می‌سازند و پروانه ساخت خود را در پاییز و زمستان دریافت می‌کنند. شما نیز اگر می‌خواهید از مشکلاتی که در فصول سرد سال وجود دارد، اذیت نشوید، بهتر است پروانه ساخت خود را در فصل‌های سرد دریافت کرده و در بهار و تابستان ساخت و ساز خود را انجام دهید.

مزایای اخذ پروانه ساخت چیست؟

مزایا-اخذ-پروانه-ساخت-چیست؟

همانطور که گفته شد، افرادی که در حال ساخت و ساز هستند باید پروانه ساخت را دریافت کنند تا کل ساختمان بر اساس قوانین و مقرراتی که وجود دارد ساخته شود. این موضوع باعث می‌شود تا مزیت‌هایی مانند تسهیلات بانکی، بیمه شدن کارگرانی که در ساختمان کار می‌کنند و کل ساختمان، جلوگیری از حوادث ساختمانی با رعایت قوانین به فرد سازنده ساختمان و خود ساختمان اضافه شود.

در چه مواردی نیاز به پروانه ساخت می‌باشد؟

در همه موارد برای ساخت و ساز در ساختمان و همچنین ایجاد تغییرات در آن، نیاز به پروانه ساخت نیست. اما مواردی هستند که برای اعمال آنها و دوری از جریمه شدن باید پروانه ساختمان را داشته باشید که خراب کردن ساختمان و نوسازی آن، افزایش دادن زیر بنا ساختمان، تغییر دادن در نقشه‌ اولیه، تمدید پروانه کسب شده، تغییر دادن سقف، پروانه ساخت و ساز برای زمین‌های بایر، تغییر دادن مهندس طراح و یا ناظر، تغییرات و تبدیلات مختلف در ساختمان، اضافه کردن دیوار به ساختمان و اضافه اشکوب ازجمله مواردی هستند که نیاز به پروانه ساخت دارند.

چه اطلاعاتی در پروانه ساختمانی وجود دارد؟

چه-اطلاعاتی-در-پروانه-ساختمانی-وجود-دارد؟

پروانه ساختمانی مانند هر سند دیگری شامل یک سری از موارد است که شما باید آن را بدانید تا هنگام دریافت آن، تمام موارد وجود داشته باشد. در پروانه ساخت مساحت زیر بنا ساختمان، تعداد طبقات، نوع اسکلت استفاده شده در ساختمان، مشخصات متقاضی صدور پروانه که شخص حقیقی است و یا حقوقی، شماره پلاک ثبت شده برای ساختمان، نام مهندس طراح و ناظر ساختمان، تاریخ صدور و ثبت پروانه ساخت، مختصات و نقشه زمین، اعتبار پروانه، مهلت تمام شدن فرآیند ساخت، کاربری ساختمان وجود دارد که هر کدام باید به صورت دقیق در پروانه ساختمانی وجود داشته باشد.

بیشتر بخوانید:

برگه استحکام بنا و مدارک اخذ آن

همه چیز درباره برگه مجری

برگه محاسبات یا برگه تعهد سازه چیست؟

مراحل صدور پروانه چیست؟

مراحل-صدور-پروانه-چیست؟

برای گرفتن پروانه، باید مراحل خاصی را پشت سر بگذرانید که مراحل آن به صورت زیر خواهد بود:

  1. تشکیل پرونده
  2. دستور صدور بازدید
  3. بررسی گزارش مهندسی فنی و کاربری ملک
  4. دستور تهیه نقشه
  5. طراحی نقشه
  6. پرداخت عوارض شهرداری
  7. تهیه مدارک پیش نویس
  8. چاپ کردن پروانه

تشکیل پرونده برای صدور پروانه ساختمان

تشکیل-پرونده-برای-صدور-پروانه-ساختمان

در ابتدا، برای گرفتن پروانه ساخت، شخص حقیقی و یا حقوقی باید درخواست خود را به صورت کتبی ثبت کند که این کار را می تواند در شهرداری و یا دفاتر پیشخوان دولت انجام دهد. برای این کار باید مدارک خود را نیز تحویل دهد که مدارک مورد نیاز شامل موارد زیر است:

  • فرم درخواست اخذ پروانه که تمام موارد درج شده در آن کامل باشد.
  • اصل مدرک مالکیت که یکی از موارد سند مالکیت شش دانگ، برگه قرار داد واگذاری زمین، اجاره نامه سازمان اوقاف، مقاوله نامه اداره املاک و مستغلات شهرداری منطقه است.
  • اصل شناسنامه مالک و یا مالکین
  • اصل نوسازی
  • اصل صورت مجلس تفکیکی برای سند آپارتمانی
  • اصل و تصویر گواهی انحصار وراثت
  • ارائه گواهی زمین شهری در صورتی که ساختمانی در آن زمین وجود نداشته باشد.
  • نقشه که محل ملک در آن مشخص باشد.
  • حضور مالک و یا وکیل فرد
  • اصل شناسنامه وکالت نامه و شناسنامه وکیل
  • فیش آب و برق و تلفن

دستور صدور بازدید برای پروانه ساختمان

پس از تشکیل پرونده، شهرداری فردی را به عنوان نماینده خود به محل زمین و یا ساختمان اعزام می‌کند تا شرایط آن را بررسی کند.

بررسی گزارش مهندسی فنی و کاربری ملک

مهندس و یا نماینده شهرداری، مشخصات ملک را با قوانینی که برای ساخت و ساز در شهر و یا روستا وجود دارد بررسی می‌کند و پس از ایجاد یک گزارش، آن را به شهرداری ارائه خواهد داد.

دستور تهیه نقشه برای صدور پروانه ساختمان

پس از انجام گزارش، شهرداری به مالک این اجازه را می‌دهد تا مطابق با قوانین و مقررات، نقشه‌ای برای زمین کشیده شود.

طراحی نقشه

در این مرحله، مالک می تواند مهندس مد نظر خود را انتخاب کند تا مهندس مورد نظر، نقشه را برای زمین طراحی کند. پس از طراحی، نقشه باید به شهرداری و یا دفاتر خدمات شهری ارسال شود تا نقشه مورد بررسی قرار گیرد و در صورت نیاز به تغییرات، نقشه اصلاح شود و سپس تأییدیه نقشه دریافت شود.

پرداخت عوارض شهرداری

عوارض نوسازی و شهرداری، متناسب با موقعیت ملک و طراحی نقشه صورت گرفته تعیین و محاسبه می‌شود و به مالک جهت پرداخت ارسال می‌شود و مالک در مدت زمان تعیین شده باید این عوارض را پرداخت کند وگرنه جریمه خواهد شد.

تهیه مدارک پیش نویس

در این مرحله، مالک باید به دفتر خدمات شهری مراجعه کند و سپس درخواست دهد تا مهندس ناظری را برای ملک او در نظر بگیرند. در این مرحله یک سری از مدارک پیش نویس وجود دارد که باید تهیه شود که مواردی مانند برگه سبز مهر شده، تأییدیه گزارش مکانیک خاک، فایل‌های نقشه، نقشه برق و مکانیک و غیره را شامل می‌شود. سپس باید مالک منتظر بماند تا ناظر را به او معرفی کنند.

چاپ کردن پروانه

بعد از اینکه نقشه‌های چهار رشته تأیید شد، پروانه تأییدیه‌هایی مانند تأییدیه خدمات دفتر شهری، تأییدیه طرح تفصیلی بر و کف، تأییدیه صدور پروانه ساختمان، تأییدیه معاون شهرسازی و معماری و در نهایت تأییدیه شهردار نیاز است و در نهایت پروانه ساخت، آماده است و فرد می تواند آن را چاپ کند.

انواع پروانه ساخت

انواع-پروانه-ساخت

انواع پروانه‌های ساختمانی که در ایران هستند به دو صورت ارائه می‌شوند.

پروانه ساختمانی دفترچه‌ای

این نوع از پروانه ساخت، به صورت یک دفترچه ارائه می‌شود که تمام موارد در آن درج شده است. اما امروزه، این نوع از پروانه ساخت خیلی کم ارائه می‌شود و فقط در برخی از استان‌های کشور، از آن استفاده می‌شود.

پروانه ساخت تک برگی

در این نوع از پروانه ساخت، تمام اطلاعات در یک برگه وجود دارند که اطلاعات درونی آن با حالت قبلی تفاوتی ندارد و فقط به صورت خلاصه تر نوشته شده است. این نوع از پروانه ساخت در بسیاری از ساختمان‌ها ارائه می‌شود و افراد می توانند با انجام مراحل نام برده شده، به آن دست یابند.

مدت اعتبار پروانه گرفته شده چقدر است؟

مدت اعتبار پروانه، متناسب با شرایط هر شهر و یا روستا تعیین می‌شود اما اگر بخواهیم به صورت میانگین آن را بیان کنیم، از یک تا دو سال پروانه‌های ساختمانی اعتبار دارند. اگر مالک از این بازه زمانی تبعیت نکند و یا نیاز به زمان بیشتری برای ساخت داشته باشد می تواند پروانه خود را با پرداخت مبلغی، تمدید کند اما این موضوع به شرط آن است که ساختمان سازی را آغاز کرده باشد. اما اگر ساختمان سازی را آغاز نکند و به دنبال تمدید پروانه باشد، باید مراحل اخذ پروانه را از ابتدا انجام دهد تا بتواند پروانه جدیدی را اخذ کند.

اگر در حین کار، نقشه ساختمان تغییر کند، مالک چه باید انجام دهد؟

در صورتی که در حین کار، نقشه اولیه که با آن پروانه ساخت کسب شده است تغییر کند، مالک و یا وکیل او، باید این تغییر را در دفاتر خدمات شهری ثبت کند و سپس برای نقشه جدید نیز یک پروانه دریافت کند تا بتواند از مزایا آن بهره مند شود. پس بهتر است تا از نقشه، اطمینان نداشتید، پروانه ساخت را تأیید نکنید تا دچار زحمت اضافه نشوید.

سخن پایانی

هر ساختمانی برای گرفتن امتیاز آب، برق و اجازه ساخت و ساز نیاز به تأییدیه دارد که همان پروانه ساختمانی است. این پروانه باید قبل از شروع ساختمان سازی گرفته شود تا نقشه ساختمان، موقعیت آن و غیره تأیید شود و با مجوز مهندس ناظر، کار ساخت و ساز شروع شود. تمام ساختمان‌ها برای ساخت و ساز ابتدایی نیاز به پروانه دارند اما در موارد دیگر نیاز به این پروانه نیست. در صورتی که ساختمانی ساخته شود و این پروانه را نداشته باشد، مشمول جریمه خواهد شد و ممکن است ساختمان استانداردهای لازم را نداشته باشد. پس بهتر است برای ساخت و ساز خود، پروانه ساخت را دریافت کنید و در صورتی که زمان ندارید، این کار را می توانید به وکلایی که در این زمینه فعالیت می‌کنند بدهید.

منتظر نظرات ارزشمند شما درباره مقاله های سایت خدمات مهندسی هستیم.

افزودن دیدگاه

لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید

اینماد
logo-samandehi

خانه

ثبت نام

ثبت آگهی

مجله ها