برگه استحکام بنا چیست؟ و مدارک اخذآن
۱۰ - خرداد - ۱۴۰۰
همه ساختمان سازها از اهمیت استفاده از بتن در ساختمان خود با خبر هستند. اگر از آنها درباره بهترین مصالحی که میتوان در یک ساختمان استفاده کرد بپرسید؛ توصیه میکنند مقاله بتن اسفنجی و کاربرد آن را به طور کامل مطالعه کنید.
بتن در تمام مراحل سفت کاری یکی از مهمترین مصالح است که به کار گرفته میشود. تولید آن نیز فرآیند خاصی دارد که به دو روش کلی صورت میگیرد.
هر کدام از روشهای تولید کلی بتن مزایا و معایب خود را دارند. با کمی تغییر در هر کدام از روشها میتوان بتن خاصی به دست آورد که مناسب ساختمان شما باشد.
بتن مصالح مهمی است. در صورتی که آن را از شرکت خوبی خریداری کرده باشید؛ میتوانید به استحکام ساختمان دل ببندید. تولید کنندگان داخلی بتن امروز میتوانند در تمام انواع بتن با شرکتهای بزرگ و بین المللی رقابت کنند. پس اعتماد به آنها بسیار سادهتر از گذشته شده است.
استفاده از بتن اسفنجی نیز همچون دیگر انواع بتن مزایا و معایبی به همراه دارد. برای شناخت این مزایا و معایب ابتدا لازم است با خود این مصالح پر کاربرد در خدمات مهندسی آشنا شوید.
بتن اسفنجی و کاربرد آن را بیشتر بشناسیم:
بتن اسفنجی نامی غلط انداز دارد. در تولید این نوع بتن از اسفنج استفاده نشده است. بلکه تنها به دلیل ساختار خاصی که دارد به آن بتن اسفنجی گفته میشود. در واقع همین ساختار خاص است که مهمترین مزایای این نوع بتن را به ارمغان آورده است.
برای آشنایی با بتن اسفنجی ابتدا لازم است با بتنهای سبک آشنا شویم. این نوع بتنها در ساختمانهای گوناگون کاربرد دارند. نوع به روزتری از بتن معمولی هستند و وزن زیادی را به ساختمان شما تحمیل نمیکنند.
از این جهت میتوان گفت برای زمینهایی که استحکام کمی دارند مناسبتر هستند. البته این بتنها نیز نیازمند به زیر سازی و حصیری کشی با میلگرد هستند.
بتن اسفنجی و کاربرد آن که در این مقاله به آن اشاره میکنیم؛ نوعی از بتن سبک است که ساختار اسفنجی دارد. ساختار اسفنجی یعنی درون ساختمان این بتن پوک و متخلخل است.
این بتنها کاربردهای گستردهای دارند اما بهتر است از آنها در برخی موارد استفاده نشود. یکی از این موارد دیوارهای بارکش هستند. این بتنها توان نگهداری وزن دیوارهای بارکش را ندارند.
مهمترین موادی که این نوع بتن را تشکیل میدهند شن، ماسه، آب و سیمان هستند. البته باید در نظر داشت که میزان این مواد و ترکیب آنها باید توسط یک متخصص تعیین شود. چرا که با کوچکترین تغییر ساختار بتن اسفنجی و کاربرد آن به طبع تغییر میکند.
در برخی از بتنهای اسفنجی حتی ممکن است یکی از این موارد حذف شده باشد. به طور معمول این ماسه است که در تولید این بتنها احتمال دارد حذف شده باشد.
برای حذف یا کاهش یکی از این مواد سازنده نیز باید دلیل خوبی وجود داشته باشد. برای مثال در برخی ساختمانها نیاز است ساختمان وزن بیشتری را تحمل کند. بنابراین میزان آب در این بتنها را کاهش میدهند.
بتن اسفنجی و کاربردهای آن در مسیر تولید:
به طور کلی میتوان دو روش کلی برای تهیه این بتنها استفاده کرد. نکته مهم این است که هرکدام از این روشها نیازمندیها و مزایای خاص خود را دارند. اما به طور کلی روش دوم بتن با کیفیتتری به شما هدیه میکند.
در روش اول لازم است دو محلول اصلی به صورت جداگانه تهیه شود. این محلولها شامل مخلوط پایه و مخلوط کف آب پایدار میباشد.
مخلوط پایه با ترکیب سیمان، مواد پر کننده و آب تهیه میشود. مواد پر کننده شامل تمام مواد افزودنی است که طی تولید به این نوع بتن اضافه میشوند. این مواد انواع مختلفی از بتن اسفنجی و کاربردهای متنوع آن را ایجاد میکنند.
مخلوط کف آب پایدار نیز به طور جداگانه آماده میشود. در مرحله نهایی این دو مخلوط را با یکدیگر ترکیب کرده و در دستگاه آنها را آماده ارائه به مشتریان میکنند.
در روش دوم مخلوط کف در طول عملیات اختلاط تهیه میشود. برای اینکه درباره این روش اطلاعات بیشتری به دست آورید؛ میتوانید مقاله تهیه بتن و روشهای آن را مطالعه کنید.
بتن اسفنجی و کاربردهای انواع آن:
همانطور که اشاره شد بتن اسفنجی دارای انواع متنوعی میباشد که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم. دو دسته کلی برای بتنهای اسفنجی وجود دارد: بتنهای گازی و بتنهای کفی.
بتنهای اسفنجی گازی را بیشتر بشناسید:
از نامهای دیگر این نوع بتن میتوان به بتن بلوک سبک هوادار اتوکلاو شده و یا بتن اتوکلاو هوادار شده اشاره کرد. این نوع بتن در کارخانه تهیه و به بازار مصرف ارائه میشود.
مهمترین نکتهای که باید درباره این بتنها به یاد داشته باشید این است که این بتنها از مواد طبیعی تهیه میشوند. بنابراین سازگاری خوبی با محیط زیست دارند. این بتنها موجب میشوند ساختمان در معرض آفتاب زیاد که قرار میگیرد؛ هوای داخل را زیاد گرم نکند.
البته این بتن نیز همانند دیگر بتنها مواد اضافی و افزودنیهای بسیاری دارند. به طوری که زمانی که برای اولین بار در سال ۱۹۲۰ یک معمار سوئدی این بتن را اختراع کرد؛ به آن پودر آلومینیوم زده بود.
وی ابتدا یک مخلوط بتن معمولی شامل سیمان، آهک، آب و ماسه را تهیه کرد. سپس به این دستور مقداری پودر آلومینیوم افزود. این کار او باعث شد بتن مانند خمیر عمل کند.
به این صورت که بتن شروع به عمل آمدن کرد. بتن اسفنجی نوع گازی از جمله بتنهایی است که به اصطلاح بالا رفته است. یعنی درون آن هوا جای گرفته است.
این بتن را به هر صورتی که بخواهید میتوانید در بازار پیدا کنید. اما معمولاً آن را به صورت بلوکی و مصالحی تهیه و به بازار ارائه میکنند.
از مزایای بتنهای گازی:
این بتن در برابر حرات عملکرد خوبی دارد. بتنهای گازی و به طور کلی بتنهایی که عایق گرما باشند در داخل و خارج ساختمان کاربرد دارند.
این بتن سبک است. بنابراین میتوان آنها را در اندازههای بزرگ ساخت. ساخت در اندازههای بزرگ به این معنی است که در ساختمانهای با تعداد طبقات بالا نیز میتوان از بتن اسفنجی و کاربردهای نوع گازی آن بهره برد.
این بتنها وزن کمی دارند. بنابراین علاوه بر اینکه میتوان آنها را در ساختمانهای بزرگ مورداستفاده قرار داد؛ نصب آنها نیز سادهتر میشود. نصب سریع و آسان یکی از دلایلی است که مهندسان را راغب به استفاده از این نوع بتن کرده است.
برش دادن و اندازه کردن بتنهای گازی نیز نسبت به دیگر انواع بتنها سادهتر است. شما میتوانید آنها را به هر اندازه که تمایل داشتید در کمترین زمان ممکن برش بزنید.
این نوع بتن برای ساختمانهای مرتفع یکی از بهترین گزینهها به شمار میرود. چرا که به دلیل تراکم کمتری که این بتن دارد؛ نیاز به استفاده از فولاد و بتنهای دیگر در ساختمان را کاهش میدهد.
یکی دیگر از مواردی که باید در بتن اسفنجی و کاربردهای نوع گازی آن باید لحاظ شود تعداد کمتر اتصالات این نوع بتن است. در نتیجه میتوان امیدوار بود این بتن در برابر تغییرات گسترده دما نیز سازگاری کافی داشته باشد.
قالبهای این نوع بتن دقیق هستند. بنابراین اتلاف مصالح و در نتیجه اتلاف هزینه نیز نخواهید داشت. از سوی دیگر در ساختمانهای با تغییر دمای زیاد بتن اسفنجی گازی کال استفاده میکنند. این بتن نیاز به عایق بندی را نیز از بین میبرد.
این نوع بتنها مقاومت بالایی در برابر گرما دارند. بنابراین میتوان انتظار داشت مقاومت آنها در برابر آتش سوزی و سرایت آتش نیز بالا باشد. از سوی دیگر در حرارت بالا این بتنها آب نمیشوند.
یکی از ویژگیهایی که در بتن اسفنجی و کاربردهای نوع گازی به آن اشاره میکنیم توان نگهداری گرما است. یعنی با استفاده از این بتنها زمستان معتدلتر و تابستان خنکتری خواهید داشت.
معایب استفاده از بتن گازی:
بتنهای گازی را میتوان از شرکتهای مختلف تهیه کرد. این شرکتها با توجه به شرایط اقتصادی خود اقدام به تولید میکنند. بنابراین در برخی موارد ناهماهنگی میان بتنهایی که ارائه میدهند مشاهده میشود.
در صورتی که از این بتن در دیوارهای خارجی ساختمان استفاده میکنید باید مراقب نفوذ آب باشید. این بتنها به خوبی آب را از خود عبور میدهند. بنابراین حتماً لازم است روکشی بیرونی برای افزایش دادن میزان مقاومت آن در برابر آب و هوا ارائه شود.
در صورتی که ساختمانی دارید که نیاز است عایقی قوی در برابر گرما و صدا داشته باشد استفاده از این بتن توجیه اقتصادی ندارد. چرا که بازهم لازم است شما از مواد عایق کاری استفاده کنید.
این بتن مقاومت کمتری دارد. بنابراین بهتر است از آن در دیوارهایی که بارکش هستند استفاده نشود. با این توجیه در تمام ساختمانها استفاده از این بتن باید در کنار بتنهای سنتی صورت گیرد.
بتن اسفنجی وکاربردهای نوع کفی:
نام دیگر بتنهای کفی بتنهای فومی است. این بتنها را نیز میتوان در ساختمانهای گوناگون به کار گرفت. البته در صورتی که به خوبی با ویژگیهای آن آشنا باشید.
این نوع بتن معمولاً از موادی همچون شن، ماسه، سیمان، آب و کف تولید میشود. البته میتوان شن و ماسه را حذف و به جای آنها از خاکستر بادی استفاده کرد.
نکته مهم درباره این بتنها میزان کف استفاده شده در آنها میباشد. بیست درصد از این بتنها حتماً باید کف باشد. البته این میزان میتواند بیشتر هم باشد.
یکی از چیزهایی که باید درباره بتن اسفنجی و کاربردهای نوع کفی به خاطر داشته باشید میزان چگالی خشک و مقاومت فشاری بتن است. میزان چگالی خشک آن بین ۳۰۰ تا ۱۶۰۰کیلوگرم بر مترمکعب و مقاومت فشاری بتن فومی از ۰. ۲ تا ۱۰ نیوتن بر مترمربع متغیر است.
در تولید این بتنها سورفاکتانت را در آب حل میکنند. سپس آن را از یک مولد فوم عبور میدهند. این کار موجب میشود بتن کفی پایداری تولید شود.
ملات به دست آمده را با مخلوط معمولی یا ملات گچی ترکیب میکنند. این کار را به میزانی ادامه میدهند که به چگالی موردنیاز برسند. اگر برای تولید این بتن به دنبال یک معیار برای دسته بندی باشیم؛ میتوان دو روش کلی درون خط تولید و بیرون آن را در نظر گرفت.
بتن اسفنجی و کاربردهای مختلف آن موجب شدهاند در ساختمانهای مختلفی بتوان از این نوع بتن استفاده کرد. برای مثال بتنهای نوع کفی آن برای ساختمانهایی مناسب هستند که بار روی دیوارهای غیربارکش زیاد است.
بار مرده به باری گفته میشود که مصالح بر ساختمان تحمیل میکنند. میزان این بار در طول عمر ساختمان یکسان است. این در حالی است که بار زنده در طول عمر ساختمان تغییر میکند.
بنابراین بهترین راه برای کاهش بار ساختمان این است که بار مرده آن را تا جایی که ممکن است کنترل کنیم. با استفاده از بتن اسفنجی فوم میتوان بار مرده ساختمان را کاهش داد. چرا که وزن این بتن بسیار کم است.
این نوع بتن جریان آزادانهای را طی میکند. یعنی در صورتی که خشک نشده باشد میتوان به سادگی آن را قالب گیری کرد. از سوی دیگر بسیاری از تولیدکنندگان آن را در ساختمان قالب گیری میکنند.
این بتن میتواند بار یک دیوار را به خوبی در سراسر آن پخش کند. این مورد به شما در تراز کردن ساختمان کمک زیادی میکند. از سوی دیگر این بتن بار اضافی ساختمان را نیز راحت دفع میکند.
تولید ساده و مقاومت بالای این بتنها موجب شده است بتن اسفنجی و کاربردهای آن کنترل سادهتری روی بتن انجام داده و از کیفیت آن مطمئن شود.
این بتنها به نگهداری کمتری نیاز داشته و مقرون به صرفه هستند. از طرفی مشکلاتی که ممکن است در حین کار با بتنهای معمولی برای کارگران ایجاد شود را ندارد.
از معایب بتنهای فوم:
بتن های اسفتجی نوع فوم حساسیت بالا به خاطر وجود مستقیم آب دارند. بنابراین در جذب آب بسیار خوب هستند.
امکان جلا بخشی ندارند. این یعنی نمی¬توان نمای خارجی خوبی برای آن ها ساخت مگر اینکه از یک پوشش خارجی در کنار آن ها استفاده کنید.
زمان تولید بیشتری نیاز دارند. به دلیل اینکه زمان مخلوط شدن این بتن ها بیشتر است.
کاهش مقاومت فشاری و خمشی با افزایش تراکم بتن
به طور کلی میتوان گفت بتن اسفنجی و کاربردهای گسترده آن موجب شدهاند تا مناسب ساختمانهای گوناگون باشند. البته این بتنها که در دو نوع گازی و فوم تولید میشوند سبک بوده و انتخاب را برای شما سادهتر میکنند. شما برای ساختمان خود از کدام یک از این بتنها استفاده کرده اید؟ کدام را ترجیح میدهید؟
لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید