ميلگرد بستر و ویژگی های آن چيست؟

بی شک تمام کسانی که در حوزه ساخت و ساز, خرید و فروش ساختمان و مصالح ساختمانی فعالیت دارند؛ با میلگرد و ضرورت استفاده از میلگرد آشنایی دارند. انواع میلگردها در بازار موجود است که بر اساس جنس, ظاهر و ابعاد آن, کاربردهای متفاوتی در حوزه ساخت و ساز دارند. میلگرد نوعی میله فولادی است که در سایزهای مختلفی تولید میشود. میلگرد در اغلب موارد برای بتن ریزی کارآیی بالایی دارد.

یکی از روشهای مقرون به صرفه و ایمن برای ساختمان سازی, ميلگرد بستر است. ميلگرد بستر جهت مقاوم سازی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد و باعث میشود ساختمانهای ساخته شده, صدمه کمتری در برابر خطراتی مانند زلزله ببینند. در این مقاله وب سایت خدمات مهندسی درباره ی ميلگرد بستر و ویژگیهای آن توضیحات بیشتری به شما ارائه خواهیم کرد.

میلگرد بستر

میلگرد بستر (Bed joint Reinforcement):

امروزه زندگی در کلان شهرها و ساختمان سازی امری بسیار مهم است و یکی از نکات بسیار مهم استحکام و مقاومت ساختمانها در برابر حوادث مختلف است. اجرای میلگرد بستر یکی از روشهای رایج و مهم در امر مقاوم سازی ساختمانها و دیوارها است.  چیدمان همزمان افقی و عمودی میلگرد در سقف, دیوار, داخل تیرچه بلوک و... را میلگرد بستر میگویند. میلگرد بستر یک المان فولادی است که در داخل دیوار قرار میگیرد. میلگردهای بستر عموما به دو شکل ساده و یا آجدار موجود هستند که به وسیله یک مفتول میانی به هم وصل میشوند. میلگرد بستر در ابعاد مختلف در درزهای ملات و بین صفحه دیوار نصب میشوند.

میلگرد بستر به شکل گرفتن بهتر دیوار کمک زیادی میکند و دیگر نیازی به اضافه کردن دوغاب وجود ندارد. همچنین برای اتصال دیوارهای دو لایه به هم و پیدایش اتصال مکانیکی نیز از میلگرد بستر استفاده میکنند.

رواج میلگرد بستر در ساختمانسازی:

یکی از دغدغه های مهم در هنگام ساخت و ساز, غلبه بر نیروهای کششی و فشاری است. مصالح متنوعی برای غلبه بر نیروهای فشاری موجود است و میتوان ساختمانها را در برابر نیروی فشاری مقاوم کرد. نیروهای کششی و مقاومت در برابر آن نیز یکی از مسائل مهم در زمینه ساختمان سازی است و باید آن را مد نظر داشت. یکی از مصالحی که در مقابل نیروهای کششی مقاومت لازم را از خود نشان داده است میلگرد و تولید میلگرد بستر میباشد.

برای اولین بار اروپایی ها برای مقاوم کردن ساختمانها, از ميلگرد بستر در ساختمان سازی استفاده کردند. اروپایی ها به دنبال یافتن راهی بودند که بتوانند سقف ها و دیوارها را مقاومتر از قبل بسازند تا در اثر زلزله و دیگر حوادث, آسیب کمتری به ساختمان وارد و میلگرد بستر یکی از مواردی بود که میتواند امنیت سقف و دیوارها را تضمین کند. علاوه بر آن استفاده از میلگرد بستر علاوه بر مقاوم سازی دیوار, قیمت بسیار مناسبی دارد که در مدیریت هزینه ها در هنگام ساخت کمک بسیاری میکند. سالهاست که میلگرد بستر در ایران هم رواج پیدا کرده است و یکی از ملزومات مهم و کاربردی در ساختمان سازی امروزی محسوب میشود.

انواع میلگرد بستر

انواع میلگرد بستر:

به طور کلی دو نوع میلگرد بستر موجود است. در صورتی که مفتول میانی به شکل زیگزاگ قرار گرفته باشد و به مفتول طولی متصل شده باشد؛ به آن میلگرد بستر خرپایی میگویند. اما در حالتی که جفت مفتول میانی عمود بر مفتول های طولی قرار گرفته باشد؛ میلگرد بستر نردبانی نامیده میشود. در حقیقت تفاوت این دو نوع میلگرد بستر, در نحوه قرارگیری مفتول میانی است.

میلگرد بستر خرپایی از مقاومت بالاتری در برابر نیروهای وارد شده به سازه یا دیوار برخوردار است و در هنگام ساختمان سازی اکثر افراد ترجیح میدهند از میلگرد بستر خرپایی که سختی بیشتری دارد استفاده کنند.

مزایای استفاده از میلگرد بستر چیست؟

کاربرد میلگرد بستر فواید و مزایای زیادی در هنگام ساختمان سازی دارد. از جمله مهمترین مزیت کاربرد میلگرد بستر, مقاومت سازی بالای ساختمانها است که ایمنی و مقاومت ساختمانها را در شرایط سخت مانند زلزله تضمین میکند.

میلگرد بستر باعث درگیری بیشتر میان ملات و دیگر مصالح میشود و به همین دلیل مقاومت کششی ملات را افزایش میدهد. همچنین میلگرد بستر با دیگر چسبهای دیواری نیز کارکرد خوبی دارد و به یکپارچه شدن دیوار کمک میکند.

میلگرد بستر با توجه به کارآیی بالایی که دارد از قیمت بسیار خوبی برخوردار است و نسبت به روشهای دیگر مقاوم سازی ساختمان و دیوارها, استفاده از میلگرد بستر مقرون به صرفه است و به همین دلیل سازندگان بسیار زیادی مشتاق هستند که از میلگرد بستر برای ساختمان سازی استفاده کنند. به طور حدودی میتوان گفت هزینه ساخت و ساز به وسیله میلگرد بستر, حدود نیم درصد از هزینه های ساخت و ساز را مشمول میشود اما اگر حادثه ای برای ساختمان به وجود بیاید و یا زلزله رخ بدهد حدودا  70 درصد, از خسارات مالی جلوگیری خواهد کرد و از بروز تلفات جانی هم جلوگیری خواهد کرد.

میلگرد بستر منجر به جداسازی دیوار و ستونها میشود که این کار باعث میشود نیروهای داخل صفحات دیوار تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کند. بنابراین استفاده از میلگرد بستر موجب میشود مقاومت برشی داخل صفحه دیوار نیز افزایش پیدا کند.

همان طور که بیان شد در هنگام استفاده از میلگرد بستر , نیازی به استفاده از دوغاب نیست که باعث میشود ساخت سازه راحتتر انجام شود.

یکی دیگر از دغدغه ها در زمان ساختمان سازی اتصال دیوارهای متقاطع است که به کمک میلگرد بستر این موضوع به راحتی امکان پذیر شده است و میتوان به وسیلهی میلگرد بستر دیوارهای متقاطع را به هم متصل کرد.

یکی دیگر از مزایای میلگرد بستر کنترل و تنظیم عرض و فاصله ی ترکهای ناشی از جمع شدگی یا حرارت است. همچنین انسجام دیوارها را افزایش میدهد و از ریزش صفحه ها جلوگیری میکند.

مزایای میلگرد بستر

ویژگیهای میلگرد بستر:

در میلگرد بستر  شیوه ی جوشکاری مقاومتی اعمال میشود و به همین دلیل مقاومت میلگرد بستر در برابر زلزله و دیگر حوادث بالا خواهد بود.

میلگرد بستر یک المان فولادی است و به طور کلی جنس میلگرد بستر , فولاد ضدزنگ ( استینلس استیل) و یا کربن استیل گالوانیزه میباشد. قطر مفتول های مورد استفاده در میلگرد بستر بستگی به ملات مورد استفاده دارد. معمولا کمترین اندازه قطر مفتول های میلگرد بستر, 4 میلیمتر است و حداکثر اندازه برای قطر مفتولهای میلگرد بستر, یک دوم ضخامت ملات بستر است. البته توصیه میشود حداکثر ضخامت ملات بستر حدود 16 میلیمتر باشد و قطر مفتولها برای میلگرد بستر حداکثر 8 میلیمتر در نظر گرفته شود. در اکثر موارد ملات بستر حدود ده میلیمتر است و برای میلگرد بستر از مفتولهایی با قطر 4 تا 4.5 میلیمتر کمک گرفته میشود.

ملات رطوبت دارد و به همین دلیل اگر میلگرد بستر دچار زنگ زدگی شود میتواند مشکلات جدی برای ساختمان و سازهها درست کند. به همین دلیل برای جلوگیری از خوردگی بهتر است از میلگرد بستر که گالوانیزه شده باشد؛ استفاده شود. همچنین میلگرد بستر باید پوشش اپوکسی داشته باشد . همچنین میتوان از فولاد ضد زنگ برای ساخت و تولید میلگرد بستر استفاده کرد.

همچنین فولاد استفاده شده برای تهیه مفتولهای میلگرد بستر, باید تنش تسلیم آن حداقل 450 مگاپاسکال باشد و تنش نهایی آن حدود 550 مگاپاسکال مورد نیاز است. مهندس ناظر باید میزان تنش تسلیم و تنش نهایی  و نسبت آنها با یکدیگر را تائید کند.

اکثر میلگردهای بستر دارای پوشش سطحی آجدار هستند زیرا این کار به پیوستگی بین ملات و میلگرد کمک شایانی میکند. اما مفتول میانی که مفتولهای طولی را به هم متصل میکند؛ میتواند ساده و صاف باشد.

ویژگی های میلگرد بستر

نحوه استفاده از میلگرد بستر:

استاندارهایی برای استفاده از میلگرد بستر وجود دارد که باعث میشود دو راه کلی برای استفاده از میلگرد بستر وجود داشته باشد. در روش عمودی, آرماتور به شکل عمودی عبور میکند و مابین آجرها و بلوکها در هنگام ساخت, دیوار تا اندازه ی مورد نظر بالا میاید. اما گاهی اوقات نیز دیوار به سقف متصل نخواهد شد و به وسیله ی سیمان یا بتن, فضای بین آرماتور و تیرچه بلوک که خالی میباشد پر خواهد شد.

روش دیگر استفاده از میلگرد بستر, روش افقی است که مقاطع, با فاصله های خاصی از هم جاگذاری میشوند و میان آنها مواد سیمانی یا آجری به کار میرود.

برای اجرای میلگرد بستر یک گیره نصب خواهد شد و بعد به فاصله ی یک سانتیمتر از هر دو طرف گیره جوشکاری انجام میشود. سپس باید میلگرد بستر بر روی آن قرار بگیرد. بعد از انجام این کار باید میلگرد بستر بر روی تمام سطح دیوار که میتواند از جنس سفال, آجر یا بلوک باشد قرار بگیرد و در انتها بر روی میلگرد بستر لایهای ملات قرار خواهد گرفت. این عملیات به ازای هر چهل سانتیمتر که ارتفاع دیوار بالا میآید, انجام میشود.

نکات مهم در زمان اجرای میلگرد بستر:

از جمله مواردی که باید در هنگام اجرای میلگرد بستر به آن دقت کرد عرض میلگرد بستر است. عرض میلگرد بستر باید با عرض دیوار مطابقت داشته باشد. در نظر داشته باشید که میلگرد بستر در ملات کاملا پنهان میشود و عموما عرض میلگرد بستر دو تا سه سانتیمتر از قطر میلگرد بستر  کمتر در نظر گرفته میشود. همچنین اگر در گوشه های دیوار مصالحی نظیر تیرآهن, میلگرد و... استفاده شده باشد؛ باید میلگرد بستر را به وسیله ی جوشکاری به آنها متصل کرد. برای انجام جوشکاری و اتصال میتوان از گیره یا قلاب استفاده کرد. همچنین اگر مصالح وادار مانند تیرآهن و یا میلگرد استفاده نمیشود؛ میتوان در گوشه های دیوار , میلگرد بستر که در دو ضلع دیوار وجود دارد را به هم متصل کرد.

اجرای میلگرد بستر

کاربرد میلگرد بستر:

از میلگرد بستر در دیوارهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله میتوان از میلگرد بستر برای ساخت دیوارهای آجری, سفالی, دیوارهای باربر, دیوارهای غیر باربر و... مورد استفاده قرار میگیرد. شواهد و نتایج نشان میدهد سازه هاب آجری و سفالی, اشکالات زیادی در زمینه ی مقاوم سازی دارند و میزان مقاومت سازه در بسیاری از موارد پایین است. این عیب و ایراد را میتوان به کمک میلگرد بستر  حل کرد.

یکی از کاربردهای مهم میلگرد بستر, این است که میتوان دیوارهای دولایه را به وسیله ی میلگرد بستر به هم متصل کرد. همچنین به کمک میلگرد بستر میتوان اتصال مکانیکی به وجود آورد که برای ساخت نمای بنایی به صورت آجری یا سنگی مورد نیاز است.

تفاوت وال پست و میلگرد بستر

روشهای متفاوتی برای مقاوم سازی دیوارها در ساختمانها وجود دارد که باعث میشود صفحه های دیوار در مقابل نیروهای خارجی مقاومت داشته باشند. یکی از این راهها وال پست است. در فرآیند وال پست, نبشی هایی را برش میدهند و بعد از جوش دادن به همدیگر, یک قاب ایجاد میشود که برای قرار دادن آجر مناسب است. برای نصب وال پست, لازم است دیوار و سقف به وسیله ی مته سوراخ شود و میلگرد را در سوراخها قرار میدهند. بعد از ایجاد پایه, قاب را به ستون جوش میدهند. در حقیقت وال پست یک چهارچوب از جنس نبشی یا پروفیل است که کمک میکند تا نیروهایی که بر روی دیوار وارد میشود به طور صحیح توزیع شوند و ساختمان در مقابل نیروهای وارد شده بر آن, یکپارچه عمل کند و دچار سانحه نشود. 

تفاوتهای زیادی در زمان اجرای وال پست و میلگرد بستر و مواد مورد استفاده وجود دارد. طبیعتا نصب میلگرد بستر آسانتر از وال پست است. زیرا برای اجرای وال پست باید نبشی ها به سقف و پایه ستون وصل شود و حتما به جوشکاری نیاز پیدا میکند. همچنین هزینه وال پست بسیار بالاتر از هزینه اجرای میلگرد بستر است.  اما وال پست در برابر نیروهای برشی و تحمل بار مقاومت بالاتری دارد و نیروی بیشتری را میتواند متحمل شود.

کاربرد میلگرد بستر

محاسبه میزان استفاده از میلگرد بستر:

به طور کلی دو روش برای محاسبه مقدار استفاده از میلگرد بستر وجود دارد. در روش تجویزی باید به ازای هر 40 سانتیمتر ارتفاع دیوار, از یک ردیف میلگرد بستر مورد استفاده قرار بگیرد.البته میتوان به ازای ارتفاع کمتر از 40 سانتیمتر هم از میلگرد بستر استفاده کرد.

در روش محاسباتی فرمول خاصی وجود دارد که باید با توجه به فرمول موجود از میلگرد بستر استفاده کرد. این فرمول به این صورت است که مجموع سطوح مقطع مفتولهای مورد استفاده را باید محاسبه کرد و این میزان باید برابر با ۰.۰۰۰۷ سطح مقطع موثر در سازه یا دیوار موجود باشد.

یکی از مسائل مهم در ساختمانسازی پایداری دیوارها و مقاومت آنها در برابر نیروهای خارجی است که بتوانند به خوبی نیروهای وارد شده را دفع کنند. یکی از روشهای مقاوم سازی دیوارها و ساختمان استفاده از میلگرد بستر است. برای انجام میلگرد بستر هزینه بسیار کمی پرداخت میشود اما جلوی خسارات مالی و جانی زیادی را میتواند بگیرد. دقت کنید که ضوابطی برای اجرای میلگرد بستر وجود دارد که رعایت ضوابط اجرای میلگرد بستر  باعث میشود این روش کارآیی لازم را داشته باشد و بیشترین بازدهی را داشته باشد.

افزودن دیدگاه

لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید

اینماد
logo-samandehi

خانه

ثبت نام

ثبت آگهی

مجله ها