رابیتس و کاربرد آن چیست؟

رابیتس به یکی از مصالح فلزی پر کاربرد ساختمانی اطلاق می شود؛ که توسط عملیات پرس کاری و کشش بر روی ورقه های گالوانیزه اعمال می شود و از آن شبکه های فلزی موسوم به رابیتس می سازد.

این نوع از شبکه های فلزی به علت قطر کمی که دارند در شکل دهی مصالح ساختمانی مورد استفاده هستند و برای اجرای نمای داخلی، گچ کاری و ساخت نور های مخفی داخل آپارتمان ها کاربرد دارند. 

 علت استفاده از ورقه های گالوانیزه در ساخت رابیتس ها استحکام و ضد زنگ بودن این ورقه هاست.

 ورقه های گالوانیزه مورد استفاده در رابیتس ها تشکیل شده از عنصر های کربن ، منگنز، فسفر و گوگرد می باشد.

 برخی به اشتباه اسم آن را راویز تلفظ می کند بنابراین تنها تفاوت بین آنها تلفظ اشتباهی است که رایج شده و هردوی آنها یک چیز هستند. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر درباره ی رابیتس چیست ما را در این مقاله خدمات مهندسی همراهی کنید.

رابیتس چیست؟

انواع رابیتس:

این شبکه های فلزی (رابیتس) بر اساس ستون، وزن و شبکه رده بندی می شوند:

رابیتس هایی دارای 9،11 و13 ستون در دسته رابیتس های ستونی قرار می گیرند که بسته به نیاز از آنها در زمینه های مختلف استفاده می شود؛ رابیتس 13 ستونه با کیفیت ترین نوع آن است و بسته به کیفیت آن قیمت بیشتری نسبت به بقیه آنها دارد.

 استفاده از رابیتس هایی با تعداد ستون 17 نیز در برخی کشور ها رواج دارد اما رابیتس هایی با این تعداد ستون در ایران کاربرد چندانی  ندارند.

 ضخامت ورقه های مورد استفاده در تولید رابیتس تعیین کننده وزن آن است  به طوری که هرچه ضخامت ورقه ها بیشتر باشد وزن آن بیشتر می شود. ضخامت ورقه ها رابیتس ها را به چهار دسته تقسیم می کنند : سبک، نیمه سنگین، سنگین و فوق سنگین

 قیمت رابیتس ها علاوه بر تعداد ستون به وزن آنها نیز وابسته است بالطبع هرچه سنگین تر باشد قیمت بالاتر و کیفیت بهتری دارد.

 برای ساخت سقف های کاذب به کار بردن هریک از انواع آن مانعی ندارد اما غالبا از نوع سبک آن استفاده می شود تا هم هزینه کمتری صرف شود و هم ساخت آن راحت تر باشد.

 گاهی برای آنکه سرعت کار در ساخت سقف های کاذب بیشتر شود از رابیتس های 13 ستونه به جای   9 ستون استفاده می شود این اشتباه کار را از استاندارد خود خارج ساخته و هزینه های بیشتری هم در بر دارد.علاوه بر تقسیم بندی رابیتس ها بر حسب وزن و ستون می توان آنها را بر اساس فاصله های مربع متوازی الاضلاع و لوزی شکل بین ستون ها یا به عبارتی چشمه های رابیتس هم، تقسیم بندی کرد.

 استفاده از رابیتس های دارای چشمه های متوازی الاضلاع در ایران رایج است ؛ هرچه تعداد چشمه ها بیشتر باشد اندازه آنها کوچیک تر خواهید بود.کار این چشمه ها گرفتن وزن سقف است بنابراین هرچه چشمه ها اندازه کوچکتری داشته باشند در تحمل وزن بهتر عمل می کنند.

انواع رابیتس

جنس رابیتیس از چیست؟

در بخش های قبلی گفتیم که جنس رابیتس ها از آهن گالوانیزه است؛ اما باید بدانید در ساخت شبکه های فلزی از محصولات پلیمری هم استفاده می شود.

 این محصولات علاوه بر استحکام بیشتر دچار زنگ زدن و خوردگی آهن که به علت رطوبت و مجاورت با اکسیژن می باشد ، نمی شوند.

 وزن سبک پلیمر ها و قیمت مناسب تری که نسبت به آهن گالوانیزه دارند از دلایل مهم استفاده از آنهاست.

 در برابر مزایای رابیتس های پلیمری باید به مقاومت کمتری که نسبت به حرارت دارند اشاره کرد. اما این موضوع باعث نمی شود که از مزایای آن چشم بپوشیم .

ابعاد استاندارد رابیتس:

رابیتس ها به صورت برگه هایی با ابعاد 240×60 سانتی متر تولید می شوند و با این ابعاد مساحتی برابر 1.44 متر مربع را پوشش قرار می دهند و با تقسیم متراژ محلی که قصد رابیتس بندی آن را دارید بر این عدد می توانید تعداد برگ های مورد نظر خود را تخمین بزنید

وزن و دسته بندی آنها:

رابیتس ها با وزن های متفاوت تولید می شوند اما پرفروش ترین رابیتس ها 400 ، 700 ، 900 و 1000 گرمی هستند که برند های بسیاری مشغول تولید آنها هستند.

رابیتس ها با وزنی کمتر از 600 گرم در دسته رابیتس های سبک قرار گرفته و بسته بندی بیست تایی دارند اگر وزن آنها بالای 600 تا 1400 گرم باشد نیمه سبک و سنگین هستند که در بسته بندی هایی ده برگی عرضه می شوند.

جنس رابیتس

کاربرد رابیتس ها:

مهم ترین کاربرد رابیتس ها استفاده آنها درساخت سقف های کاذب است و برای پوشاندن سطح رابیتس ها اغلب از گچ سفید استفاده می کنند.

 کاربرد دیگر رابیتس ها  استفاده در دیوار های کاذب  است به عبارتی  از آنها درجهت جلوگیری و پوشاندن ترک های دیوار کمک گرفته می شود و علاوه بر ایجاد سقفی یک دست و صاف به آن استحکام  می بخشد.

  نمای خارجی ساختمان ها دائما تحت تاثیر عواملی همچون تابش اشعه خورشید و باد و باران قرار دارد بنابراین در ساخت آن باید از مصالحی استفاده شود که کمتر دچار آسیب شده و مقاومت بیشتری از خود نشان بدهند رابیتس ها انتخاب بسیار مناسبی برای این کار هستند.

 دقیق ترین مرحله ساخت سازه ها بتن ریزی است بنابراین از رابیتس ها در این فرایند استفاده می شود تا از اتلاف وقت و انرژی جلوگیری شود.

 یکی دیگر از کاربرد های رابیتس ایجاد مکانی مناسب برای نصب تاسیسات برقی و مکانیکی است و همچنین می تواند برای پنهان کردن تاسیسات نیز مناسب باشد.

مزایا و معایب استفاده از رابیتس ها:

استحکام زیادی که رابیتس ها بر خلاف وزن سبکشان برای نگهداری مصالح دارند از ویژگی به خصوص آنهاست.

 این شبکه های فلزی مقاومت زیادی برای تحمل وزن دارند. همچنین می توانند در دماهای بالا هم از خود مقاومت حرارتی نشان بدهند.

 انعطاف پذیری رابیتس ها بسیار زیاد می باشد به طوری که می توان آنها را با خم کردن به شکل های مختلف تبدیل کرد تا در بخش های متفاوت استفاده شود.

 یکی دیگر از مزیت های رابیتس ها این است در زمینه پیاده سازی آنها افراد ماهر زیادی وجود دارند که بتوانند کار شما را در مدت زمان کوتاه تری انجام بدهند.

یکی از اصلی ترین معایب رابیتس ها این است که برای فرم دادن سقف های کاذب باید مقدار زیادی گچ استفاده کنید تا شکل دلخواه حاصل شود.

مزایا و معایب رابیتس

ضرورت استفاده از رابیتس ها:

در ساختمان سازی هر آنچه باعث مقاومت بیشتر سازه ها شود مورد اهمیت است به همین علت رابیتس ها دارای اهمیت ویژه ای در ساخت و ساز هستند و اگر به درستی کار گذاشته شوند می توانند در مقاوم سازی نقش به سزایی داشته باشند.

 اما گاهی این رابیتس ها دچار آسیب دیدگی هایی همچون ترک خوردگی می شوند که این به علت استفاده در سال های طولانی، نشتی و در مواقع نوسازی ساختمان در حین انجام کار ممکن است به رابیتس ها آسیب وارد شود.

رابیتس بندی:

برای انجام رابیتس کاری به یک جوشکار و دستیارش  برای جوش دادن رابیتس به بدنه فولادی و همچین به یک رابیتس بند و شاگردش نیاز است و با توجه به وسعت کار این تعداد می تواند متغییر باشد.

 برای شروع رابیتس یندی به ابزار زیر نیاز است:

  •  ترانس و ابزار مورد نیاز جوشکاری
  •  تراز( ترجیحا تراز لیزری)
  •  چرخ سنگ و صفحه آهن بر
  •  متر  
  •  گاز انبرو سایر وسایل رابیتس بندی
  • نبشی ( اندازه های 6 متری آن در بازار موجود است بنابر احتیاج تعداد مورد نیاز باید تهیه شود)
  • مفتول رابیتس بندی( به شکل وزنی موجود است و به طور تقربی در هر 100 متر مربع 6 کیلوگرم ازآن استفاده می شود)
  • میلگرد بدون آج ( به شکل شاخه های 12 متری  موجود است)
  •  تور رابیتس بندی ( دو نوع 9 پل و 13 پل که مساحت یکسانی را ساپورت می کنند )
  •  سیم جوش ( به شکل وزنی ارائه شده و برای اتصال بدنه فولادی استغاده می شود)

 برای آنکه بدانید برای کار خود چه قدر وسیله باید تهیه کنید کافی است طول و عرض بخشی که قصد رابیتس بندی آن را دارید به طور دقیق اندازه گیری کنید سایر موارد مانند جهت قرار گیری تیر آهن های سقف را بررسی کنید و در نهایت ابزار مورد نیاز خود را تهیه کنید.

ضرورت استفاده از رابیتس

شروع رابیتس بندی:

در ابتدای کار باید پایه های اتصال نبشی ها را به اندازه دلخواه برش داده و از میلگرد به عنوان پایه استفاده می کنیم.

 بعد از برش نبشی ها پایه ها را به تیر های سقف با استفاده از ترانس جوشکاری می کنیم پس از اتمام کار اتصال توسط جوشکاری نبشی ها را متصل می کنیم در این بخش باید توجه داشته باشیم که نبشی ها تراز بوده و اندازه پایه ها درست باشد در غیر اینصورت در ادامه مراحل با مشکل برخورد خواهید کرد.

 پس از اتصال نبشی اول و چک کردن تراز بودن آن به ترتیب نبشی ها را با فاصله 60 سانت از هم جا می زنیم تا آخرین نبشی هم در جای خود قرار بگیرد این نبشی باید با دیوار فاصله صفر سانتی متری داشته باشد و اگر این موضوع حاصل نشد باید از نبشی دیگری استفاده گردد تا به دیوار کیپ شود.

 در بین نبشی ها باید میلگرد ها را در فاصله 30 سانتی از هم قرار بدهید تا به انتهای ساخت بدنه فولادی برسید سپس با استفاده از تور های رابیتس آن را پوشش بدهید و با مفتول های خریداری شده آن ها را محکم به یکدیگر متصل سازید و با توجه به رابیتس مورد استفاده تعداد گره های مفتول متغییر خواهد بود.

 پس از اتمام کار رابیتس بندی می توانید گچ کاری و ساخت سقف کاذب را شروع کنید.

مدت زمان رابیتیس بندی:

برای اجرای سقف های با طرح ساده و یا بدون طرح با گچ سفید همان تعداد افرادی که در بخش های قبل گفتیم می توان در یک روز کاری 30 تا 40 متر مربع را پوشش داد البته اگر استاد کار ماهری را برای این کار انتخاب کرده باشید!...

برای طراحی سقف هایی با ظاهر غیر معمول مهارت استادکار در کنار رعایت اصول معماری و استفاده درست از ابزار کار همه با هم در اجرای درست کار تاثیر گذارند و به طور دقیق نمی توان زمانی را برای آن تخمین زد.

رابیتس بندی

کارخانه های تولید رابیتس:

 رابیتس ها در کارخانه های متعددی تولید می شوند و برند های معتبری برای این مصالح موجود است.

  کیفیت و قیمت دو مولفه بسیار مهم برای آن است تا برند یا کارخانه ای بتواند با آنها به شهرت برسد..

 قیمت رابیتس ها با توجه به انواع مختلفی که دارند متفاوت است. 

 پرفروش ترین این محصولات، متعلق به برند های  رابیتس مسعود، رابیتس ایران ، اصفهان و مشهد می باشد قیمت های این برند ها در سایت های مختلف به صورت لحظه ای آپدیت می شود.

نکات ضروری در زمان خرید:

برای آنکه یک رابیتس بندی استاندارد داشته باشیم باید در هنگام خرید به وزن رابیتس ها توجه ویژه داشته باشیم؛ وزن آنها باید با میزان مصرفشان هماهنگی کامل داشته باشد تا از هزینه های اضافی جلوگیری شود.

 در گذشته از رابیتس هایی با جنس فلز قلع استفاده می شده است چرا که آنها قیمت مناسبی داشتن اما این فلزات با گذر زمان دچار خوردگی می شدند و مقاومت خود را از دست می دادند بنابراین استفاده از آنها در همان گذشته منسوخ شده و رابیتس های گالوانیزه جایگزین آنها شدند.

 نکته بعدی در خرید این است که باید متناسب با متراژ مورد نظرتان برگه های رابیتس را خریداری کنید همچنین نباید برای افزایش سرعت ساخت به جای رابیتس 9 ستون از 13 ستون استفاده کنید .

مقاومت رابیتس در برابر خوردگی بسیار حائز اهمیت است و این مهم به جنس مورد استفاده در ساخت آنها بستگی دارد بنابراین هنگام خرید به جنس رابیتس ها باید توجه ویژه داشت چرا که برخی سودجویان از متریال نامرغوب در ساخت رابیتس ها استفاده می کنند و گاهی ابعاد استاندارد آنها را برای سود بیشتر دستکاری می کنند. 

 به طور کلی مصالح مورد استفاده در صنعت ساخت و ساز باید بسیار مورد توجه باشند زیرا چیده شدن این محصولات در کنار هم یک مکان مسکونی برای زندگی افراد را شکل می دهد هر گونه سهل انگاری در انتخاب مصالح می تواند مقاومت سازه را دچار مشکل کرده و امنیت زندگی در آن را کاهش بدهد.

 بنابراین خرید و استفاده از مصالح با کیفیت جزء لازمه های کار ساخت و ساز است.

افزودن دیدگاه

لطفا دیدگاه خودرا با ما درمیان بگذارید

اینماد
logo-samandehi

خانه

ثبت نام

ثبت آگهی

مجله ها